ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на параклиса в Дома за стари хора „Възраждане”, Русе

22 май 2013 13:30, Русенска митрополия
Храмов празник в старческия дом в Русе

На 21 май, Св. велики царе и равноапостоли Константин и Елена, параклисът в Дома за стари хора „Възраждане”, Русе, отпразнува своя храмов празник. Св. Литургия и водосвет отслужи йером. Антоний. Песнопенията изпълниха протодякон Кирил Синев и Милен Бакалов, завеждащ Културно-просветния и поклоннически отдел при Русенска митрополия.

В апостолското четиво (Деян. 26:1-5, 11-20) св. ап. Павел представя на цар Агрипа начина, по-който той се е обърнал от юдейството в християнската вяра, както и своята мисионерска дейност в Дамаск, Йерусалим и цялата юдейска земя, за „да се покаят и обърнат към Бога, като вършат дела, достойни за покаяние”.

М. Бакалов запозна възрастните хора с житието на честваните свети Константин и Елена. Тази година се навършват 1700 години от обявяването на Миланския едикт, с който се дава свобода на християнската вяра. Във връзка с тази годишнина се организират различни юбилейни чествания.

Представителите на Русенска митрополия се срещнаха с директорката на дома г-жа Стефанова. Йером. Антоний й подари икона на св. Константин и Елена. В дома общо 234 възрастни хора живеят при много добри условия. На територията на гр. Русе съществуват три дома: Дом за стари хора „Възраждане”, Дом „Милосърдие” за лица с физически увреждания и Дом „Приста” за лица с деменция.

Параклисът „Св. св. Константин и Елена” в Дома за стари хора „Възраждане” е осветен от Русенския митрополит Неофит на 11 юни 1994 г., т.е. само два месеца след въдворяването му в Русенска епархия (10 април 1994 г.). Иконите са изписани от художника-зограф Иван Токаджиев. Негово Високопреосвещенство Неофит (днес Патриарх Български и митрополит Софийски) в акта за освещаване на параклиса вписва: „Отечески благопожелаваме този свещен оазис на Божествената благодат да бъде любим на всички дом за молитва, утеха и освещаване, неизчерпаем извор на здраве, бодрост и духовни сили за укрепване във вярата, усилване на надеждата и умножаване на любовта”.

Във всички храмове посветени на св. равноапостоли Константин и Елена в Русенска епархия (с. Полско Косово – Русенска духовна околия, с. Крояч – Разградска духовна околия, в Поповска духовна околия с. Росина и параклис с аязмо в с. Звезда, и в Тутраканска духовна околия – селата Дичево и Богданци) вчера бяха отслужени св. литургии.

По равноапостолните молитви на св. царица Елена и сина й св. цар Константин, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй и спаси нас!

 

 

Снимки

Храмов празник в старческия дом в РусеХрамов празник в старческия дом в РусеХрамов празник в старческия дом в РусеХрамов празник в старческия дом в РусеХрамовата иконаХрамов празник в старческия дом в Русе
« предишна новинаследваща новина »