ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. равноапостолни Константин и Елена в София

22 май 2013 18:49, Софийска митрополия
Храм "Св. Константин и Елена"

Единственият храм в София, посветен на светите равноапостолни император Константин и неговата майка царица Елена е построен на ул. „Пиротска“. Църквата, устроена с общите усилия на духовниците от съседния столичен храм „Св. Николай Софийски“ и общинското ръководство на район „Възраждане”, вече десет години събира под своя красив купол християни от цяла София, които са намерили в него свое място за молитва и духовна утеха.

В празничния ден на 21 май, когато Църквата отбелязва светлата памет на св. Константин и Елена, в тържествуващия храм бе отслужена св. Литургия, оглавена от архимандрит Теофан. С него в съслужение влязоха протойерей Иван Йонов от храм „Св. Николай Софийски“ и дякон д-р Петър Симеонов.

Голямо множество софиянци почетоха празника, като взеха молитвено участие в богослужбата. Сред тях бяха инициаторът за построяването на храма г-н Дилчев и дарители. По-късно празникът бе почетен от кмета на района и общински служители.

За молитвеното настроение на вярващите допринесе сборна група певци, ръководени от г-н Симеон Генов, преподавател по Източно-църковно пение в БФ на СУ.

В края на богослужението архимандрит Теофан приветства присъстващите с празника на св. Божии угодници и припомни тяхното житие. Той поздрави всички именници и им отправи благопожелания.

+++

Построяването на храма започва през 1999 г., когато инициативен комитет, в който влизат Екатерина Кехайова (тогава кмет на р-н „Възраждане”), Мария Георгиева, Константин Дилчев, Костадин Косев – общински съветник, ставрофорен свещеноиконом Спас Спасов – председател на инициативния комитет, слага началото с идеята за изграждане на параклис.

Негово Светейшество Българският патриарх Максим дава благословение за строеж на бъдещия храм с име „Св. св. Константин и Елена”. Столичният съвет отстъпва безвъзмездно на църковното настоятелство при храма право на строеж върху общински имот. След оформяне на формалностите и изработване на проекта е направена първата копка през м. август 2003 г., с което се слага началото на строежа на храма. Строителството се извършва под прякото наблюдение и с личната помощ на тогавашния викарий Знеполски еп. Николай (днес Пловдивски митрополит) и на протосингела (дн. викарен епископ Знеполски Йоан).

Понастоящем храмът е целодневно отворен, извършват се неделни и празнични богослужения, както и църковни треби.

Председател на църковното настоятелство е свещеник Василий Василев.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в София
« предишна новинаследваща новина »