ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

МОЛЕБЕН КАНОН НА СВЕТА БОГОРОДИЦА В РЕСИЛОВСКИЯ МАНАСТИР

11 август 2009 14:17, Софийска митрополия
Вътрешен манастирски двор

На 10 август (понеделник), съгласно програмата на Софийската св. митрополия за изпълнение на църковния чин по време на настоящия пост, Богородичният молебен канон бе отслужен в Ресиловския девически манастир “Покров Богородичен”, край град Дупница. В светата обител се стекоха множество поклонници от околните села и от градовете Дупница и София. Молебното последование и този път отслужи Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан. До него в съслужение застанаха протосингелът на Софийска митрополия архим. Григорий, духовници от столицата и от Дупнишката духовна околия.

В края на богослужбата, Архиереят изнесе поучителна беседа в която говори за Великата застъпница на човешкия род, която винаги чува нашите молитви, но когато се потрудим с вяра и искрено, сърдечно моление. Той призова да преобразим себе си с таворската светлина: да се отречем от гордостта си и я преобразим в смирение; да се отречем от злите отношения и да се възцари чиста любов помежду ни, да преобразим завистта (която според св. отци на Църквата е съзнателно изпитване на скръб за успеха на ближния) в радост за успеха на другия, да отхвърлим от себе си всяко зло и премахнем греха, който ни отдалечава от Бога, и накрая: да имаме винаги неотслабващо внимание върху духовния си живот. Епископ Йоан пожела застъпничеството на св. Богородица винаги да е със сестринството на светата обител и поздрави игумения Мелания, архиерейския наместник протойерей Георги Паликарски, г-н кмета на Сапарева баня, който винаги се отзовава на нуждите на сестрите и всички, дошли на това топло молитвено събрание.

Ресиловската св. обител напоследък стана известна като един от забележителните с благоустройството си епархийски манастири, който с неуморните иночески трудове на сестринството се превърна в духовно средище на цялата околност. В сегашния си вид е от около десетина години. От познатите ни допреди това манастирска църквица и едноетажна сграда към нея няма почти нищо останало. Внушителните му нови постройки и велелепна църква днес впечатляват и от километри разстояние – видът му пленява и притегля дори пътуващите по главният път София – Кулата, отстоящ на 10 км от манастира.

Историята не помни на това място да е имало древен манастир. Сведенията за духовен живот тук датират от първата половина на ХХ век. Знае се, че първоначално в този дивен кът в подножието на Рила планина през 1924 г. са се заселили шест жадуващи за монашеско уединение жени. Те си устроили жилище подобно на пещера разположено но 200 метра от сегашния манастир. В нея имало две стаи - в едната спели, а в другата поставили икона на светите Архангели и я ползвали за молилня. През 1939 г. три от тях били постригани за монахини от епископ Флавиян, викарий на Софийския митрополит. Това били сестрите Пелагия, Ксения и Клавдия, като първата от тях – Пелагия, при пострижението била поставена за игумения. Още през 1932 г. е поставен основен камък за градеж на църква, чието посвещение на Покрова на Божията майка се разбира по чудесен начин. След много трудности на монашеското сестринство тя е завършена и осветена през 1940 г. от епископ Флавиян. Настъпват изкючително тежки дни за новопостриганите сестри. Те живеели в голяма бедност и мизерия и в крайна изнемога през 1947 г. взели решение да отидат във Врачешкия манастир, тъй като имали близки отношения със сестрите там и били обгрижвани от един и същ духовен отец. Но света Богородица не позволила това. Тя внушила на благочестив свещенослужител на име Стефан да подпомогне финансово монахините, като с тези средства те построили в близост до храма (тъй като мястото на предишното им пребиваване било вододайна зона) скромна жилищна постройка с четири стаи и салон помежду им. По това време с ангелски образ се удостоили и останалите три поселнички – именувани Серафима, Евдокия и Татиана. През 1962 г. към сестринството се присъединила и настоящата игуменка, която Левкийският епископ Партений постригва през 1968 г. с монашеското име Мелания. Архитектурен разцвет за светата обител настъпва през деведесетте години на миналия век и за това основна заслуга има г-жа Маргарита Христова, известна на всички като Мария. С дългогодишен опит в строителството и с помощта на хора от различни краища, призовани от св. Богородица, но и с жертвеното усърдие и насърчение на сестрите, г-жа Мария започва строеж на нова жилищна постройка и солидна външна ограда.

Днес манастирът разполага с красива двуетажна Г–образна сграда, с много килии за монашестващи. В манастирския комплекс има архондарик (приемна за гости), магерница и трапезария. Не на последно място трябва да се спомене, че са построени и устроени три параклиса, посветени на: Св. Троица - в манастирската сграда, на светите Архангели - в старата жилищна част, и на Рождество на св. Богородица - в криптата на главния храм. Съборната църква “Покров Богородичен” е основно реконструирана и след като е доволно разширена, тя сега е една от най-просторните и велелепни манастирски църкви.

Болката на четиричленното монашеско сестринство е, че няма достатъчно желаещи да последват техния подвижнически пример, за да съработят за благото на св. обител, а оттук и за духовното благосъстояние на целия този край.

Бог да дарува на сестрите на Ресиловския манастир и в това да успеят.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

еп. Йоан проповядваепископ Йоаниконостасмайка Меланияманастирската доксаначало на вечернятапо време на вечернятапосрещане на епископапсалтисестра Пелагияхрамовата иконаеп. Йоанеп. Йоан с архиерейския наместник о. Георги и о.Кирил ДидовЕпископ Йоан с архимандрит Григорийкъм параклиса Рождество Богородичномайка Мелания и сестра Йоанаманастирски изгледотец Георги от Неврокопска епархияпоклонниципред вратите на съборния храмРесиловски манастирслед богослужбатацърковното изпълнение

Аудио

Ресиловски манастир

« предишна новинаследваща новина »