ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовна радост в Дома за сираци "Св. Николай" при манастира "Св. Троица" в с. Нови хан

23 май 2013 14:08, Софийска митрополия
Манастир "Св. Троица" - Нови хан

На 20 май 2013 г. с благословението на Софийска св. митрополия в манастира „Св. Троица” – Нови хан се проведе духовно-пастирска беседа за обитателите на Дома за сираци „Св. Николай”, която бе инициирана от Негово Високоблагоговейнство иконом Александър В. Георгиев, председател на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” 47 - София). Беседата на тема „КАК МОЖЕМ СПОРЕД ПРАВОСЛАВИЕТО ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СУЕВЕРИЯ, МАГИИ И НАРКОТИЦИ” се организира и координира от йеромонах Йоан (Иванов), обгрижващ манастира и Дома за сираци в Нови хан, неговата сътрудничка Ани Иванова, както и от Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий” към едноименния столичен храм, представляван от д-р Десислава Панайотова - директор, и г-н Бисер Божков - магистър-богослов и сътрудник на ЦРИК.

Трапезарията на Дома бе препълнена с родители, деца-питомци и гости на манастира, които с голямо внимание, любов и възкресна радост изслушаха духовните наставления на високопреподобния архим. Амвросий – игумен на славянобългарския ни манастир „Св. Георги Зограф” на Св. Гора-Атон, протойерей Георги Фотакиев - свещеник в храм „Св. цар Борис” и ръководител на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян-Енравота” – гр. Варна, и г-н Бисер Божков. Архим. Амвросий много проникновено говори на децата и възрастните за незаменимата помощ на християнската надежда в Бога и молитвата като начин на мислене и начин на живот, който е единствено спасителен – особено в най-тежките моменти, с които се сблъскваме по нашия земен път. Архим. Амвросий посочи колко е важно да изпросваме от Бога време за покаяние, така че изпитанията и смъртта да не ни сварят неподготвени и объркани с вкоравени и заблудени сърца. Прот. Георги Фотакиев се обърна топло към присъстващите деца и възрастни със следния въпрос: „Как мислите – Бог колко процента ви обича – 20, 50, 80 процента?” Всички единодушно възкликнаха: „Обича ни 100 процента!” Отецът продължи: „Ето затова, не бива да считате, че сте в неравностойно положение – защото Бог ви обича колкото обича всеки един човек. А щом е така, вие самите не бива да унивате, нито да ставате проводници на злото в света, но да се пазите от суеверията, магиите и наркотиците, защото те само ограбват живота ни и не ни дават нищо истинско. Но трябва да имате своята надежда и радост в Този, Който победи смъртта!” Г-н Бисер Божков обясни, че наркотиците са форма на окултно-сатанинско въздействие върху човека, тъй като го лишават от здравия му разум, насилват свободната му воля и симулират псевдодуховни преживявания. Ала такъв живот не носи радост и утеха на човека...

Последваха множество въпроси, на които гостите отговаряха благодатно. В дискусията се включи и о. Иван – „деди”, както ласкаво го наричат малките деца от Дома. О. Иван посочи колко е важно да има училищно религиозно образование за подрастващите поколения на България и с болка подчерта възмущението си от това, че властите на държавно и местно равнище не помагат достатъчно то да стане реалност навсякъде и за всички български деца.

Аудиторията в лицето на някои от основните помощници на о. Иван изрази своята голяма благодарност към гостите и сподели желанието си в Дома за сираци „Св. Николай” да бъде създадено православно църковно училище. Д-р Десислава Панайотова изрази готовност бъдещата духовна школа при манастира „Св. Троица” да бъде подкрепяна методически, кадрово и с учебни материали, така че голямата грижа на о. Иван за живеещите в Дома да принесе в бъдеще и добър духовен плод. О. Иван радостно одобри предложението, а архим. Амвросий молитвено призова Божието благословение над всички присъстващи просветители и просвещавани!

Всички завършиха участието си в духовната беседа окрилени и по-силно свързани чрез връзките на мира и любовта в Христос Господ, Който преизобилно помага на тези, които Го търсят и желаят да се насищат с Неговото слово! Всеобща бе молитвата на участниците в беседата - църковното училище в Нови хан да се случи и да просъществува за полза и спасение на всички, които ще се обучават в него под покрова на Единосъщната, Неразделна и Животворяща Троица! Амин.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

От София към Нови ханОт София към Нови ханСхиархимандрит АмвросийМанастир "Св. Троица" - Нови ханПрот. Георги Фотакиев и йером. Йоан Иванов (о. Иван - вляво)Манастир "Св. Троица" - Нови ханМанастир "Св. Троица" - Нови ханМанастир "Св. Троица" - Нови ханМанастир "Св. Троица" - Нови ханМанастир "Св. Троица" - Нови ханАрхим. Амвросий (в далечен план) и прот. Георги Фотакиев (в близък план)Г-н Бисер БожковАрхим. Амвросий (вляво) и прот. Георги Фотакиев (вдясно)Архим. Амвросий (в средата), о. Георги (вдясно) и д-р Десислава ПанайотоваПреди началото на беседатаМанастир "Св. Троица" - Нови ханВ Дома "Св. Николай" - Нови ханВ трапезарията на ДомаВ трапезарията на ДомаВ трапезарията на ДомаДецата очакват беседатаДеца от Дома "Св. Николай"С любов в Христа нашия ГосподВ очакване на беседатаЛекторитеМолитва преди духовната беседа"Оставете децата да дойдат при Мене и не им пречете", казва Господ Божие чедоЕвето и кака ДесиО. Иван беседва с аудиториятаМанастир "Св. Троица" - Нови ханПресвета Троице, бди над децата ни!
« предишна новинаследваща новина »