ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан отслужи молебен в селищата пострадали от земетресението преди една година

23 май 2013 14:36, Софийска митрополия
Молебен в Дивотино

На 22 май 2013 се навърши една година от най-силното земетресение през последните 100 години в Западна България, което обхвана Пернишкия регион. Земният трус, който бе със сила 5,8 по скалата на Рихтер и с епицентър с. Дивотино, разруши напълно къщите на стотици жители, а много останаха и без покрив.

Преди година Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, придружаван от духовници от епархията, отслужи в региона редица молебени, за да запази Бог земята от трусове и многодъждие. С отечески утешителни думи, които призоваваха към братолюбие, боголюбие и отхвърляне на всяка омраза, архиереят се обръщаше към местните християни, за да ги ободри духовно. Според възможностите си епархийският център подкрепи пострадалите и материално.

"Сега трябва повече от всякога да сме обединени - Църква, община и държава“ – каза в словото си Знеполският епископ Йоан, който отслужи този път молебен за здраве пред храма „Свети Иван Рилски” в гр. Перник. Заедно с него съслужиха софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов и пернишкото свещенство.

Да се помолят заедно с архиерея, на площада пред храма се бяха събрали стотици жители на града, които си пожелаха бедствието да не се повтаря. Сред тях бяха кметът на Перник г-жа Росица Янакиева, областният управител г-н Иво Петров, председателят на Общинския съвет г-н Владислав Караилиев и кметове на населени места.

След чинопоследованието църковното настоятелство на пернишкия храм бе подготвило ястие, което бе осветено и раздадено на всички присъстващи.

Молебен от софийския викарий бе отслужен и в село Дивотино, където две трети от къщите са с разрушения след трусовете. Преди датата на годишнината от земетресението над селото, на един от най-високите върхове в Люлин планина - Чучул, е поставен метален седемметров кръст, който да пази селото от бедствия. Той се вижда не само от селото, но и от Перник, Кладница и Рударци. Идеята за поставянето му е на сдружение „Дивотино", което работи за развитие на населеното място, а средствата за изработката му са събрани от дарения.

Като преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, еп. Йоан благослови жителите на селото, които се бяха събрали на площада пред кметството.

Наред с многобройните хлебни приношения, принесени от местните жени, и тук бе осветено ястие, от което вкусиха всички присъстващи.

След молебена епископът и придружаващите го посетиха храма на селото „Рождество Христово”, който също бе пострадал от земетръса, но иконостасът му бе останал непокътнат.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Андрей Касабов

 

 

Снимки

Молебен в ПерникМолебен в Перник Молебен в Перник Молебен в Перник Молебен в Перник Молебен в Перник Молебен в Перник Кметицата на Перник - г-жа Росица Якимова Молебен в Перник Молебен в ДивотиноМолебен в ДивотиноМолебен в ДивотиноМолебен в ДивотиноМолебен в ДивотиноМолебен в ДивотиноМолебен в Дивотино
« предишна новинаследваща новина »