ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на археологическото ниво на базиликата „Св. София”

23 май 2013 16:32, Българска Патриаршия
Храм "Св. София"

На 24.05.2013 г. – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Столична община и Общински културен институт „Музей за история на София” ще отворят за посетители археологическото ниво на базиликата „Св. София”. В музея е организирана временна експозиция, представяща историята на главния некропол на Сердика, както и на трите по-ранни църковни сгради под базиликата – 18 века история събрани на едно място. Експозицията е допълнена от мултимедийни презентации, показващи различни любопитни кадри, свързани с базиликата, както и холограми, пресъздаващи находки, разкрити при проучването на това място през годините. След 24.05.2013 г. временната експозиция ще бъде отворена за посетители от 9 до 17 ч., без почивен ден, като през първия месец посещението ще бъде безплатно.

Базиликата „Св. София” – един от четирите символа върху столичния герб, и археологическото ниво под нея са едни от най-значимите и важни проекти в областта на културно-историческото наследство за устойчивото развитие на столичния град. След дълги години работа по проекта на голям екип от археолози, историци, архитекти и реставратори, столичани и гостите на столицата ще имат възможност да се докоснат до богатото археологическо наследство на София.

През последните 15 години Столична община е вложила 1 951 000 лв. за строителни, ремонтни и реставрационни дейности за покрива, южния и централния кораб на храма, за подмяна на съществуващата подова настилка с нова стоманобетонова плоча и за укрепване на археологическите останки в сутеренното ниво.

С финансиране от Дирекцията по Вероизповедания към Министерския съвет е изпълнена реставрация и консервация на гробниците и експонираните археологически останки от трите по-ранни църкви на това място.

От Министерството на културата – бенефициент по АП „Регионално развитие” към МРРБ, беше възложено изпълнение на комуникационното обзавеждане, всички електро- и климатични инсталации на подземния музей, общо на стойност 560 000 лв.

С Решение на Министерския съвет подземното археологическо ниво е предоставено за управление на Столична община за срок от 10 години.

 

 

« предишна новинаследваща новина »