ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май 2013 15:00, Софийска митрополия
Българският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култура

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - е един от най-светлите български празници, изразяващ желанието на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Ден, в който отдаваме всенародната си почит към великото дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, създатели на глаголицата.

По повод празника в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” традиционно бе отслужен молебен за благопреуспяване на учащите се, който за първи път бе предстояван от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит като първойерарх на Българската църква.

Заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства: Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, Тивериополски еп. Тихон, Маркианополски еп. Константин, и голямо множество духовници - предстоятели на софийски храмове и столични свещенослужители.

По време на молебена Негово Светейшество патриарх Неофит прочете полагащото се евангелско четиво от св. Йоан Богослов на църковнославянски език, с което отново ни напомни, че първите книги преведени от св. Братя на славянски език са именно свещените текстове на Евангелието. Първойерархът на Българската църква отправи молитва към Всеподателя Бога за всички деятели на просветата и културата, за преуспяване във всяко добро учение.

„Изпрати духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието, духа на Твоя страх! Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезните науки. Избави ги от всяка вражеска умисъл. Запази ги твърдо в светата Православна вяра, в душевна чистота и целомъдрие. Насочи волята им към изпълняване на Твоите свети заповеди и придобиване на добри и полезни навици… да поживеят в мир, радост и всяко благополучие“ - се казва в молитвата, с която патриарх Неофит благослови всички учащи се и деятели на словото.

С тържествено многолетие за всички, които празнуват този празник завърши чинопоследованието на молебена. Благославяйки народа с честния кръст, Негово Светейшество каза още: "Велико чудо извършиха светите братя Кирил и Методий сред славянските народи! Велико чудо бе и оцеляването на българския род и култура през вековете!" И пожела: „Да пребъде делото им от нине и до века!"

След богослужбата многобройното духовенство, водено от Българския патриарх, и миряните се отправиха в литийно шествие към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, за да вземат участие в общодържавното честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров - Ата Дим

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култураБългарският патриарх Неофит отслужи молебен в Деня на славянската писменост и култура
« предишна новинаследваща новина »