ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Литийно шествие и молебен пред паметника на св. братя Кирил и Методий в София

24 май 2013 15:03, Софийска митрополия
Литийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и Методий

В празничния 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в патриаршеската катедрала Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, заедно с многобройно софийско църковно изпълнение, отслужи молебен за всички деятели на словото.

След тържественото чинопоследование в храма духовенство и миряни се отправиха в литийно шествие към Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", където бе организирано общодържавното празненство в чест на празника.

Предвождано от иконата на светите братя Кирил и Методий, литийното шествие тържествено тръгна от храм-паметника „Св. Александър Невски“ под звуците на пасхални песнопения, изпълнявани от патриаршеския хор с диригент доц. Димитър Димитров. Мнозина граждани с цветя и знамена в ръка се присъединиха към литията и се възползваха от възможността да поискат лично благословение от патриарха и епископите.

Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” много деца, професори и студенти, преподаватели и ученици, държавни и просветни дейци, министри и ректори, народни представители от всички парламентарни групи и много софиянци очакваха началото на тържеството.

Към тях се включиха и участниците в шествието, инициирано от Министерството на образованието, младежта и науката в партньорство с Регионалния инспекторат по образованието София-град и Столичната община, което тръгна от Министерството на образованието. То бе водено от възпитаници на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, които с хоругви и рипиди в ръце вървяха начело.

Към официалните лица на площада пред библиотеката се присъединиха още кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и президентът Росен Плевнелиев, който поздрави духовенството и се благослови от патриарх Неофит.

Всенародното тържество започна с извършването на традиционния водосвет за благопреуспяване и продължаване на Кирило-Методиевото просветителско дело.

Чинопоследованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. След като поръси със светена вода многобройните официални гости и всички представителни групи от софийските училища, епископът се обърна с пастирско слово, с което поздрави всички усърдни труженици на просвещението.

Химнът "Върви, народе възродени" от Панайот Пипков прозвуча в изпълнение на хора на Националното музикално училище. Първокласници от 20 ОУ изпълниха емблематичното стихотворение "Аз съм българче" от Иван Вазов, а деца от 4-то училище пуснаха в небето цветни балони с буквите от нашата азбука.

След поздравителни слова на президента Росен Плевнелиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова бяха поднесени цветя и венци пред паметника на светите Братя от гражданите и гостите на столицата.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров - Ата Дим

 

 

Снимки

Литийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и МетодийЛитийно шествие и молебен пред паметника на св.братя Кирил и Методий
« предишна новинаследваща новина »