ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БОГОРОДИЧЕН МОЛЕБЕН КАНОН В ГРАД САМОКОВ

12 август 2009 15:26, Софийска митрополия
епископ Йоан повреме на  вечернята

Знеполският епископ Йоан отслужи поредното вечерно богослужение във възхвала на Божията майка в Девическия манастир “Покров Богородичен” в град Самоков. В последованието взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, свещенослужители от епархийския център и духовници от Самоковската духовна околия. Молитвено участие взеха и изявени ктитори на манастира, епархийският съветник д-р Борислав Филчев и богомолци от София и Самоков.

След чинопоследованието на молебния канон поучителна беседа изнесе иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм “Света София”. В нея той говори за Светата Приснодева, която в своето смирение се отрича от ценния Божи дар на собствената воля, за да приеме изпълнението на Божията, прошепвайки: “Ето рабинята Господня”, като приема в утробата си Спасителя на човешкия род. “Тя е останала Дева преди раждането, по време на раждането и след това – отбеляза отец Ангел - това именно символизират трите звезди, които иконописецът изобразява на нейната икона върху челото и двете й рамене. Звездите на вечното девство. Има църковно предание, което разказва, че преди Успението на Божията майка при нея се явил - както в деня на Благовещението, св. архангел Гавриил, който й поднесъл бяло благоуханно цвете. Цвете, което символично изобразява отблясъка на небесното и вечния живот, дългоочакваната среща между човека и Бога в царството небесно. С премахването на собствената лична воля, Тя, Богородица стана възможност за тази среща, защото Тя е онзи мост над бездната от грях, който съедини падналото човечество с Всемилостивия Бог. Празникът Успение Богородично не е празник на смъртта, а на безсмъртието, великото събитие, в което гори вярата, че с Успението си св. Богородица не ни оставя, а разкрива истинския ни път към Бога".

В края на богослужението Викарният епископ поздрави от името на Негово Светейшество навлязлата в 90-тата си година Нейно Всепреподобие игумения Гавриила, посветила се на Бога в тази света обител от петнайсетгодишна. Поздрави сестринството, което се състои от пет монахини и пет кандидат послушнички, и загърбилите дневните си грижи самоковски жители. В обръщение към тях епископът подчерта ролята на манастира за този град, в който са образовани много девойки през 19 век и неслучайно проф. Иван Шишманов го нарича “люлка на девическото образование” в България; в който наред с прекрасните иконописни и дърворезбарски школи възниква и първото богословско училище. “Този град е просиял и със свой светец - каза епископ Йоан - свещеномъченик Симеон Самоковски /неговата памет честваме на 21 август/, и се крепи на молитвите на св. Богородица, на Нейното ходатайство и застъпничество пред Бога. Подкрепяйте тази обител и пожелавам Божията майка да ви пази под своя всегдашен покров, да ви дава утеха и пази града от беди и злощастия. Нека заедно се молим в тази света обител и с радост да творим делото Господне".

Следващият молебен канон на света Богородица /последен според програмата на Софийска митрополия/ ще бъде отслужен на 12 август в Девическия манастир “Успение Богородично” в кв. Драгалевци.

 

 

 

Снимки

сестра Херувима от 5 годишна в св. ОбителИконостаса в храма пред вратите на църкватаманастирска сградакъм вътрешния дворкилияот килията към храмапред църкватапо време на молебния канонпсалтитеигумения Гавриилахрамовата икона "Покров Богородичен"сестра Валентина и сестра Евдокиактиторка на манастира до сестра Херувима иконом Ангел Ангеловепископ Йоан проповядва в края на вечернята
« предишна новинаследваща новина »