ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Община Шумен дарява терен за строеж на нов храм в с. Вехтово, Шуменска духовна околия

27 май 2013 13:34, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Старият храм

Да бъде дарен парцел на църковното настоятелство при храм „Св. вмчк Димитър” в с. Вехтово за построяването на нов православен храм, предлага в докладна записка кметът на Шумен, Красимир Костов.

Свещеник Васил Василев, председател на църковното настоятелство, и кметът на с. Вехтово Ива Вълчанова са уведомили общинската администрация, че на събрание на църковното настоятелство и общоселско събрание е взето решение за изграждане на православен храм в селото, тъй като сградата на старата църква не задоволява молитвените нужди на местните християни. По действащия подробен устройствен план на с. Вехтово за църква е отреден парцел с площ 798 кв. м. Теренът е частна общинска собственост.

Съгласно Устава на Българската православна църква парцелът, върху който ще се изгражда храмът, трябва да е собственост на Църковното настоятелство при храм „Св. вмчк Димитър” в с. Вехтово, се посочва в докладната.

Затова кметът Костов предлага Община Шумен да дари имота, който не е обременен с вещни тежести и за него не са предявени реституционни претенции.

Предложението ще бъде гласувано на сесията на Общинския съвет на 30. 05. 2013 г. (четвъртък).

~~~~~~~

Вехтово е село в Североизточна България и се намира на 18 км от град Шумен. В селото се изповядват две основни религии - православно християнство и ислям. Тук в отлично разбирателство помежду си живеят три различни етноса и празниците, като Великден, Коледа, Бабинден, Димитровден и др., се празнуват от българи, турци и роми.

Обикновено на Великден се правят състезания по боядисване и борба с яйца. На Коледа минават коледари по къщите и пеят коледарски песни и отправят пожелания към стопаните.

Храмът носи името на св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец. От месец февруари 2011 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил за председател на храма и църковното настоятелство бе назначен свещеник Васил Димитров Василев.

 

 

« предишна новинаследваща новина »