ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. мчк Георги Софийски Най-нови бе отбелязан с архиерейска литургия в ротондата „Св. Георги“

27 май 2013 18:49, Софийска митрополия
Ротондата „Св. Георги“

На 26 май Българската църква почита паметта на св. Георги Софийски Най-нови. Това е един от тримата български светии, които нашата Църква чества през месец май.

Ротондата „Св. Георги“, която се счита за най-стария архитектурен паметник в София, е особено свързана с този празник, тъй като според свидетелства, в северната част до храма е бил погребан св. Георги Софийски Най-нови, след като бил обесен и три дни тялото му висяло на бесилото. Съвременни историци твърдят, че са намерени интересни сведения, според които по време на турското робство християни са били допускани от властта да се покланят на гроба на св. мъченик, въпреки че храмът е бил превърнат в джамия.

На празника в ротондата, която се намира в двора на Президентството, бе отслужена архиерейска св. Литургия в чест на светия мъченик Георги, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие архимандрит Теофан, протойерей Йоан Куков, председател на храма, протойерей Антоний Алексиев, председател на столичния храм „Св. Димитър“, свещеник Сергей Павлов и дякон Васил Танев.

Множество софиянци дойдоха в неделния ден в древния храм, за да почетат св. Георги Софийски Най-нови.

След св. Литургия в литийно шествие духовенството и народът се отправиха към гробното място на светеца, където бе извършен празничен водосвет. С боговдъхновена проповед викарният епископ докосна сърцата на вярващите, като припомни подвизите на чествания български мъченик.

Преди година при гроба на светеца бе поставена мраморна плоча с кратък откъс от житието му и стар оброчен кръст, който хармонично се вписва към римския градеж на стената на храма и целия археологически комплекс. С цветя и запалени свещи софиянци почетоха гробното място на софийския мъченик и му се поклониха с молитва.

Епископ Йоан поздрави множеството и подчерта колко е важно да знаем за нашите български светии и подобаващо да ги почитаме. Той изрази надеждата, следващата година да бъде организирано литийно шествие с иконата на св. Георги Най-нови от мястото на мъченическата му смърт, което се намира край Медицинска академия, до гроба му край ротондата "Св. Георги".

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Гробното мястоПразник в ротондата „Св. Георги“Гробното мястоПразник в ротондата „Св. Георги“Гробното място Гробното място
« предишна новинаследваща новина »