ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”

27 май 2013 19:57, Софийска митрополия
Празник на св.Терапонтий

На 27 май в старинния митрополитски храм „Св. Петка” тържествено бе отпразнуван денят на свещеномъченик Терапонтий Софийски, чието „мъчениково дърво”, на което е посечен светецът, се съхранява в храма.

В навечерието на празника, по време на вечернята то бе изнесено за поклонение на вярващите, тъй като се пази зад стъклена витрина в притвора на храма. Вече по утвърдена традиция с него бе извършена лития около старинната църква.

В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение участваха софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, архим. Теофан, предстоятелят на храма ик. Николай Николов, ик. Василий Сарян, предстоятел на столичния храм "Св. Преображение", и протойерей Йоан Куков, председател на ротондата "Св. Георги".

Въпреки работния ден мнозина християни дойдоха в храма и се поклониха на подвига на софийския светец, чието „мъчениково дърво” (поставено на специален проскинитарий, богато украсен с цветя) ги посрещаше в притвора.

Знеполският епископ Йоан в края на литургията се обърна с пастирски слова към изпълнилите храма богомолци. Като ни настави как трябва да не забравяме и почитаме родните ни светци, той подчерта колко е важно да идваме в старинния храм, да участваме в редовното му богослужение и почитайки светиите и светините, които се покоят в него, да просим тяхното покровителство и застъпничество пред Бога.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство предстоятелят ик. Николай Николов поздрави и благодари на еп. Йоан, а той от своя страна отбеляза старанието на председателя за поддържането на храма и за формирането на братствен живот в църквата, въпреки факта, че храмът няма енория.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Ик. Николай НиколовПразникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”Празникът на св. Терапонтий в столичния старинен храм „Св. Петка”
« предишна новинаследваща новина »