ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

МОЛЕБЕН КАНОН НА СВЕТА БОГОРОДИЦА В ДРАГАЛЕВСКИЯ МАНАСТИР

13 август 2009 15:27, Софийска митрополия
по време на вечернята

Последното чинопоследование на молебния канон на Пресвета Богородица беше отслужено в храм “Успение Богородично” на Драгалевския девически манастир, разположен в полите на Витоша. Редом до Знеполския епископ Йоан застанаха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан, ефимерият на Драгалевската обител - архимандрит Алексий, предстоятели на софийски храмове и дякон Иван Петков.

На клира песнословеха сборна група псалти от различни столични църкви.

Драгалевският манастир “Св. Богородица Витошка” е част от Софийската Мала света Гора. Той е една от големите манастирски обители, която е била важен книжовен цънтър през Средновековието. В манастирските килии са преписвани евангелия и богослужебни книги. От Драгалевския манастир е излязло Четвероевангелие от 1469 г., преписано от отец Никола, който не забравил да отбележи за манастира като “месте царскые обытели”, напомняйки за неговото царско начало.

В края на вечерната служба, като отбеляза, че това е последното за тази година общоцърковно изпълнение на молебния канон, който се полага през дните на Богородичния пост, епископ Йоан поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим ефимерия на светата обител - архимандрит Алексий и сестринството, което освен духовните си трудове полага и неуморни грижи за подържането на този древен дом на св. Богородица и топлото посрещане на всички поклоници, дошли да потърсят под Нейния покров утеха и небесна подкрепа.

Архиереят всесърдечно благодари на певците и духовниците от Софийска епархия, които непринудено и на драго сърце участваха във всички последования през тези дни на усилна молитва към Божията Майка и на съпричастните в това духовно тържество богомолци. Накрая Владиката благопожела с радост и чисто сърце да посрещнем празника Успение Богородично, да застанем до плащаницата й, при извършването на нейното опело и да въззовем: “Майко Божия, запази ни от всяко зло с твоя честен покров”.

Големият празник на светата обител е на 15 август, когато Църквата чества Успението на Пресвета Богородица. Той е повод за поклонението на много хора, които искат да измолят за себе си и близките си здраве и благополучие, било чрез присъствие на празничното богослужение, или чрез благословение на хлябове, или чрез дар, запалване на свещи или просто молитва в Нейно име. Изобилието на цветя през този период сякаш подсилват празничното настроение. Чест и похвала е предпразничното прочитане на Молебния канон към св. Богородица в манастира от викарийния епископ и софийски духовници. То е част от подготовката и богослужебното тържество за самия празник. Особена радост е и присъствието на много хора, дошли специално за поклонение в тази света обител в полите на планина Витоша.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

по време на молебния канонпсалтитемолебна икона на света Богородицасестра Серафимаепископ Йоан проповядваархимандрит Алексийкъм манастирския комплекснад църкватакамбанариятаизглед на жилищната сградаолтара на църкватастарата църквапреди тръгване от манастираепископ Йоан с духовници

Аудио

Драгалевски манастир

« предишна новинаследваща новина »