ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Преполовение в Бачковския манастир

30 май 2013 14:57, Българска Патриаршия
Празникът Преполовение в Бачковския манастир

Точно между големите християнски празници Възкресение Христово и Петдесетница Православната църква чества празника Преполовение, който тази година се падна на 29 май. На Преполовение по традиция се изнася чудотворната икона на Пресвета Богородица "Пътеводителка" (Одигитрия), която се сваля от иконостаса в асеновградския храм „Света Богородица – Благовещение”, и с тържествено литийно шествие се отнася до Бачковския манастир. Традицията се спазва от 1896 година.

Шествието потегля от града след отслужването на св. Божествена литургия. В Бачковския манастир се отслужва молебен и се извършва водосвет, а поклонниците в този ден могат да се поклонят в съборния манастирски храм на двете чудотворни икони с образите на Божията майка – Бачковската и Асеновградската.

Следобед шествието потегля обратно за Асеновград, където чудотворната икона на Пресвета Богородица се посреща с тържествения звън на всички църковни камбани в града, известен като "Малкия Йерусалим" заради големия брой храмове и манастири тук.

Тази година в празника взеха участие четирима архиереи на Българската православна църква - Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и преосвещените епископи: Агатоникийски Борис - игумен на Бачковската св. обител, Месемврийски Яков и Браницки Григорий - игумен на Троянската св. обител. След св. Божествената литургия, която Пловдивският митрополит Николай отслужи в храм „Света Богородица – Благовещение” заедно с преосвещените епископи Яков и Григорий, архиерейския наместник свещеноик. Йордан Георгиев и свещенослужители от Асеновград и Пловдив, шествието пое по пътя към Бачковския манастир. Начело с хоругви, духовия оркестър на ВВС-Пловдив и военнослужещи от асеновградското поделение, Чудотворната икона, носена на ръце и следвана от множество миряни, потегли в традиционния си ход към обителта. Там тя бе посрещната от манастирското братство начело с игумена Негово Преосвещенство Агатоникийски еп. Борис.

Предлагаме на читателите на Официалния сайт на БПЦ - Българска патриаршия да се потопят в дивната атмосфера на празника чрез снимките на Таня Вълчанова, която се присъедини и тази година към многобройните поклонници, стекли се в обителта, за да вземат участие в това славно тържество на вярата.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Празникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастирПразникът Преполовение в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »