ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ПО СЛУЧАЙ УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ГР. ПОПОВО, РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ

15 август 2009 21:55,
Вечерня

На 14 август Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, отслужи празнична вечерня в храм „Успение Богородично” в гр. Русе. В богослужението взеха участие свещ. ик. Марин Попгеоргиев, председател на храма, свещ. Янко Янков и дякон Кирил Синев.

На клира пяха свещ. ик. Минко Казаков, свещ. Искрен Казаков и г-н Йордан Александров, дългогодишен секретар на Русенска митрополия. На вечернята беше изпълнена Славата на Господи воззвах „Богоначалним мановением”, която е истински шедьовър в източната църковна музика, преминаваща през осемте гласа. Негово Преосвещенство еп. Иаков обърна внимание в проповедта си на застъпничеството на Пресвета Богородица към всички прибягващи към Бога с покаяние за сторените грехове. В тази връзка еп. Иаков разказа на присъстващите богомолци за чудотворната икона на Пресвета Богородица, която се намира в специален параклис в построения през 10 век манастир Дохиар на Света гора, и е наречена "Скоропослушница", защото Божията Майка бързо чува и откликва на молитвите на тези, които с вяра се обръщат към нея за помощ.

След презничната вечерня духовниците отслужиха и петохлебие, като благочестивите християни отнесоха осветен хляб по домовете си.

На 15 август, Успение на Пресвета Богородица, Месемврийският епископ Иаков отслужи архиерейска св. Литургия за храмовия празник на едноименната катедрала в гр. Попово. Заедно с Негово Преосвещенство съслужиха свещ. Валентин Лазаров, архиерейски наместник на Поповска духовна околия и митрополитския дякон. Множество християни приеха свето причастие в края на продължилия петнадесет дена Богородичен пост. В края на св. Литургия епископ Иаков произнесе проповед за празника.

Когато св. Богородица била на преклонна възраст по време на молитва в Елеонската планина архангел Гавриил й известил края на нейния земен живот. По чуден начин всички апостоли, освен Тома, които били на проповед по цял свят, пристигнали в Йерусалим за нейното успение (заспиване). В третия час (9 часа) Сам Господ Иисус Христос, обкръжен от ликове ангели и светии, слязъл от небесата за душата на св. Богородица. Апостолите пренесли тялото на св. Богородица от Йерусалим в с. Гетсимания, където го положили в пещера. На третия ден от нейното успение пристигнал ап. Тома. Той пожелал да види пречистото тяло на Божията Майка, но уви, след като апостолите отвалили камъка те не открили нейното тяло, а само плащаницата, с която го покрили. По чуден начин апостолите узнали за възкресението на св. Богородица на третия ден след успението си и за това, че с тялото тя била взета на небесата.

Песнопенията за празника Успение Богородично са съставени от Константинополските патриарси Анатолий († 458) и Герман († 740), Никейския митрополит Теофан Начертани (IX в.), св. Козма Маюмски и др.

След отпуста на св. Литургия духовниците отслужиха водосвет. Вярващите отнесоха по домовете си втория брой на енорийския лист, издаван от катедралния храм „Св. Троица” в Русе, посветен на празника Успение Богородично.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

ВечерняСв. ЛитургияВелик входВелик входСв. ЛитургияСв. ЛитургияПроповед на епископ ИаковВодосветВодосвет

Аудио

Попово

« предишна новинаследваща новина »