ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ХРАМОВ ПРАЗНИК В СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ ХИПОДРУМА

16 август 2009 10:33, Софийска митрополия
арх.Григорий причастява

Успението на Божията Майка се почита в православния свят като най-голям празник в Нейна чест и прослава. В памет на това събитие от църковната история са изградени стотици църкви и манастири. Пример в това отношение е най-вече диоцезът на родната ни Българска православна Църква, където от трите ставропигиални обители, две са посветени на Успение Богородично. Освен това – почти няма по-голям град, в който един от храмовете да не е в памет на това славно събитие от живота на "по-чтимата от херувимите и несравнено по-славната от серафимите".

В София и околността те са дори няколко. Един от храмовете, посветени на Успение Богородично е този в кв. Хиподрума.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на 15 август там тържествената св. Литургия бе оглавена от протосингела на Софийската св. митрополия – архимандрит Григорий. В съслужение до него застана храмовото духовенство начело с предстоятеля на храма - иконом Румен Йонов. В богослужбата взе участие и придружаващият високопреподобния архим. Григорий дякон Любомир Стоянов.

В словото си по случай празника софийският протосингел припомни на изпълващия храма богомолен народ защо ние православните християни почитаме Успението на Божията Майка, защо така тържествено честваме нейната смърт. “Радва се светът на Нейното блажено заспиване – отбеляза в пояснение протосингелът, радва се че Тя премина от земното битие в Царството Божие, че биде взета с тяло на небесата и предстои непрестанно пред Божия престол, че е молитвена застъпница за целия човешки род. Затова се радваме, затова празнуваме, затова се веселим”.

В заключение архимандрит Григорий прикани: “Нека в този ден, когато празнуваме славното и Успение горещо да се помолим да не ни забравя в своите молитви пред Божия престол, да не ни оставя тук на земята без благодатната и майчинска подкрепа, защото, залисани в житейски грижи и непрестанно изкушавани от врага на човешкия род, ние може много лесно да се отклоним от пътя, водещ към спасение. Да я призовем да ни закриля, помага и подкрепя в тесния път към Царството небесно”.

След светата богослужба църковното настоятелство с подкрепата на дарители раздадоха благословена храна на всички, дошли да почетат храмовия празник.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

арх.Григорий по време на Великия входархимандрит Григорийархимандрит Григорий проповядваотец Лука раздава нафораКорбанът, който е "дар Богу" (Марк 7:11), се раздава за здраве и благословение

Аудио

кв. Хиподрума

« предишна новинаследваща новина »