ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР

17 август 2009 12:04, Българска Патриаршия
Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит по време на вечернята

Един от най-значимите и посещавани български манастири е Троянският ставропигиален манастир „Успение на Пресвета Богородица”. В него от няколко столетия се пази една от най-почитаните чудотворни икони – Пресвета Богородица Троеручица. Именно чудното оставане на тази икона е станало причина за основаването и разрастването на тази красива обител.

От древни времена светият образ на Божията Майка е привличал поклонници от близки и далечни места, чули за големите чудеса, случили се по молитвите на Светата Дева над болни и нуждаещи се. По всяко време от близки и далечни места се стичат хора да почетат Пресвета Богородица на това свето място, но най-много тази почит се изразява на празника на манастира – Успение Богородично. Успението или преминаването на Пресветата Дева от земния към небесния живот е най-главният Богородичен празник, предшестван от петнадесетдневен подготвителен период, в който съсредоточаваме нашето внимание към Пресвета Богородица като майка на всички християни.

В навечерието на празника духовници и поклонници от цяла България, заедно с братята на обителта се бяха събрали да почетат преславното нейно успение. За радост на всички присъстващи да участва в празничните богослужения специално беше дошъл Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, придружаван главния секретар на Св. Синод – Стобийки епискиоп Наум, викария си – Знеполски епископ Йоан и свещеници от София.

Негово Светейшество патриарх Максим е роден в близкото до манастира село Орешак и е приел монашески постриг именно в Троянския манастир.

По традиция гост на манастира беше и Русенския митрополит Неофит, който също е постриган в този манастир. На другия ден към празника се присъедини и Тивериополският епископ Тихон – управляващ Западно- и Средноевропейската епархия. Гости на манастира бяха и многобройни свещеници от цяла България, а на клира пяха г-н Андрей Касабов – секретар на Софийска митрополия, г-н Ангел Младенов – секретар на Русенска митрополия, служителите на Русенска митрополия Станимир Велчев и Милен Бакалов.

С топло гостоприемство гостите посрещнаха игуменът Негово Преосвещенство Деволският епископ Теодосий с братята на обителта.

В началото на празничното вечерно богослужение всички се събраха в притвора на храма, където с многолетствие посрешнаха Негово Светейшество Българския патриарх Максим. След отслужването на 9-ти час, прочетен в притвора на храма, започна празничната вечерня. В края на вечернята се изнесе плащаницата с образа на Св. Богородица, около която всички се събраха за последованието на чина на Опелото на Пресвета Богородица. С умиление всички присъстващи изслушаха трогателните текстове на опелото.

На другия ден – сутрин рано празникът започна с чина на полунощницата и литията. Въпреки проливния дъжд многоброен народ се стече в храма. Към средата на празничната утреня при тържествена обстановка всички посрещнаха Негово Светейшество, който благослови присъстващите. Светата Литургия беше оглавена лично от Българския патриарх Максим в съслужение с Русенския митрополит Неофит, преосвещените епископи Наум, Йоан, Тихон, манастирското братство и гостуващи свещеници. Към присъстващите с проповед се обърна Негово Светейшество патриарх Максим.

След края на Литургията по традиция се извърши лития с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица до местността, където иконата се е спряла на пътя си от Света гора и от където е пренесена в манастира. Истинско чудо беше, че проливния дъжд спря точно преди началото на литията и светна слънце. Иконата беше поставена на специална, украсена в цветя поставка. Всички духовници образуваха лития, предвождана от клепало и хоругви. От двете страни на пътя иконата приветстваше голямо множество народ. След пристигането на уговореното место се извърши водосвет, в края на който прозвуча празнично „Многая лета”. Дълги часове не секна потокът от желаещи да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка и да бъдат поръсени със светена вода.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

плащаницата на Св. Богородицаопело на Пресвета БогородицаНегово Светейшество Българският патриарх Максимпо време на вечернятаНачало на св. празнична литургияМалкият входмомент от св. литургиячетиво от св. евангелиеВеликият входпо време на Евхаристийния канонЧудотворната икона на Св. Богородица Троеручицаносене на чудотворната икона по време на литияталитияталитияталитиятавход на чудотворната иконаводосвет пред чудотворната иконавярващи се покланят пред чудотворната иконамитр. Неофит поръсва вярващите

Аудио

Троянски манастир

« предишна новинаследваща новина »