ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРАЗНИК НА МАНАСТИРА “СВ. ЙОАКИМ ОСОГОВСКИ” В КЮСТЕНДИЛСКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ

18 август 2009 12:50, Софийска митрополия
Обновление на м-р "Св. Йоаким Осоговски"

В неделния ден на 16 август, когато Православната ни църква чества паметта на преподобни Йоаким Осоговски, Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска св. митрополия, след като извърши чина Обновление на храм, отслужи празнична света Литургия в посветения на св. Йоаким храм край с. Котугерци, Кюстендилска духовна околия. В съслужение взеха участие йеромонах Яков, игумен на Баткунския манастир, Пазарджишко, предстоятелят на храм „Св. Мина” в гр. Кюстендил - отец Георги Драганов, свещеник Емилиян Костадинов – предстоятел на храм “Св. прор. Илия” в столичния квартал "Дружба" и дякон Ириней – също от София.

Недалеч от селото днес могат да се видят стари основи на жилищна сграда, останали от този единствен манастир в пределите на България, посветен на осоговския пустиножител. Някога манастирският комплекс е служил като метох на Осоговския манастир, останал зад държавната ни граница след трагичното за народа ни териториално прекрояване в миналото /става дума за днешна Македония/.

По предположение на йеромонах Яков, който още като мирянин (със светско име Росен Дончев) положи голямо усърдие за възобновяването на храма, сподели, че на това място не е служена света Литургия вероятно от около двеста години.

След богослужбата бе извършен водосвет и раздадена благословена храна на всички дошли да почетат светеца в това труднодостъпно място.

Осоговската планина се издига югозападно от Кюстендил. По нея сега минава западната граница на страната ни. Мястото, гдето се подвизавал преподобният Йоаким Осоговски, днес се намира в Македония. Не е известно, къде се е родил преподобният. Живял е през XI в. и умрял в самото начало на XII в., когато България се намирала под византийско робство. Той е един от четиримата велики български подвижници-отшелници, оказали най-силно влияние върху благочестието на своя народ и особено върху българското монашество, редом с преп. Йоан Рилски, Гавриил Лесновски и Прохор Пшински.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Архим. ГригорийАрхим. ГригорийАрхим. ГригорийОбновление на м-р "Св. Йоаким Осоговски"Обновление на м-р "Св. Йоаким Осоговски"Обновление на м-р "Св. Йоаким Осоговски"Обновление на м-р "Св. Йоаким Осоговски"Обновление на м-р "Св. Йоаким Осоговски"Обновление на м-р "Св. Йоаким Осоговски"

Аудио

Св. Йоаким Осоговски

« предишна новинаследваща новина »