ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЗА 139 ПЪТ, В ЧЕСТ НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ГРАД ДОЛНА БАНЯ СЕ РАЗДАДЕ БЛАГОСЛОВЕНО ЯСТИЕ

18 август 2009 12:35, Софийска митрополия
Долна баня

По дълголетна традиция в първия неделен ден след празника Успение на света Богородица в храм „Успение Богородично” в гр. Долна Баня се организира приготвянето на благословено ястие, което се раздава не само на миряни от енорията, но и на особено нуждаещи се, каквито са домовете за сираци. Тази година традицията се изпълни за 139-ти пореден път. Приготвено беше ястие от месото на една крава, дузина овце, петли и кокошки, гарнирано с 300 кг. зеленчук и още толкова чушки и ароматни подправки. Всичко това възлиза на два и половина тона готова храна, поместено в повече от 100 казана .

След вечерното богослужение, което отслужи софийският протосингел архимандрит Григорий, заедно с предстоятеля на празнуващия храм иконом Пламен Димитров, свещеник Емилиян Костадинов и дякон Ириней бе извършен водосвет и освещение на храната. Голямо множество хора уважиха празничното богослужение и похапнаха от благословената храна. Те не скриваха радостта и задоволството си, че и тази година църковното настоятелство се е погрижило да спази традицията с помощта на щедри дарители.

В навечерието на празника почти всички жители на гр. Долна баня приготвят в домовете си курбан, като изпичат животни според възможностите си и канят на гости свои роднини и познати от страната. Това е един от най-натоварените за местния свещеник ден. Той обикаля града от къща на къща, защото благочестивите жители на Долна баня не дръзват да вкусят от приготвената за празника храна без тя да бъде осветена.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Долна баняДолна баняДолна баняДолна баняДолна баняДолна баняДолна баняДолна баня

Аудио

Долна баня

« предишна новинаследваща новина »