ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Непринудена среща в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”

03 юни 2013 21:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Духовно-просветният център при храм „Св. архангел Михаил”

На 29 май в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил” се състоя традиционната среща на митрополит Кирил с ученици от 8 и 9 клас на Клуб „Хайтов, България и ние”, с ръководител Калинка Симеонова от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов”, гр. Варна, с директор Мария Георгиева. На срещата присъстваха Таня Динева - учител по история, протойерей Василий Шаган и Борислав Аврамов.

Тези срещи се провеждат вече 5-6 години преди великденските празници. Обикновено се организират в училището, но тази година, след поканата на Негово Високопреосвещенство, тя за първи път се проведе извън гимназията - в храм „Св. архангел Михаил”. Учениците се запознаха с историята на храма и на първото българско училище при него. Там митрополит Кирил разказа за своето детство, за първите години на семейното възпитание във вярата и за избора си да учи в семинария и да приеме монашество. Митрополитът разказа и за своето ежедневие и отговори на най-различни въпроси на учениците. Срещата завърши със стихотворението „Вълшебникът”, посветено на Николай Хайтов, което рецитира ученикът от 8 а клас Георги Начев.

Водени от убеждението, че някои деца имат потребност и интерес от религията, и от общуване по въпросите на православната вяра, ръководството на училището се грижи за задоволяване на тези потребности.

Занаятите, които се изучават в училището, традиционно са свързани с църковните изкуства и затова учениците имат много въпроси, свързани с тях. Следващата година ще има конкурс за макет на манастир или църква. Ръководителката на клуба Калинка Симеонова често наставлява учениците си, като се позовава на Божиите заповеди.

Накрая на срещата митрополит Кирил раздаде за благословение "Православен наръчник" и се снима с учениците и учителите.

Текст: Борислав Аврамов
Снимки: Клуб „Хайтов, България и ние”, с ръководител Калинка Симеонова

 

 

Снимки

Духовно-просветният центърДуховно-просветният центърВ Духовно-просветния центърНепринудена среща с владикатаНепринудена среща в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”Непринудена среща в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”Непринудена среща в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”Непринудена среща в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”Непринудена среща в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”Непринудена среща в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”Непринудена среща в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”
« предишна новинаследваща новина »