ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Традициите на българските земи оживяха в старопрестолна Плиска

03 юни 2013 22:21, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Традициите на българските земи оживяха в старопрестолна Плиска

Традициите на българските земи и различните периоди от средновековната ни история бяха показани за втора поредна година в Националния историко-археологически резерват „Плиска” на събор под мотото „Дни на предците – Плиска 2013”.

Стотици хора се събраха на този своеобразен форум на българщината, който имаше за цел да повиши познанията на българите за техните предци, да повдигне духа им на народ, извоювал велики победи, съграждал своята държавност и духовност и успял да съхрани идентичността си от прастари времена.

Празникът започна с благодарствен молебен, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. „В Плиска бе поставено началото на православната цивилизация, която по-късно, благодарение на делото на светите братя Кирил и Методий, се превърна в славянска цивилизация”, каза владиката.

Тържествата бяха официално открити от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, под чийто патронаж се проведе събитието.

„Горда съм като държавник да дам начало на тържества, които показват обединението и енергията на хората и на всички институции” - с тези думи се обърна вицепрезидентът Маргарита Попова към гостите на събора „Дни на предците – Плиска 2013. Тя изрази надежда, че с инициативата се поставя началото на още една традиция, която събира българите в името на добри и патриотични каузи. „Днес се връщаме назад в историята, за да си кажем, че заедно можем, че знаем кое е национално ценното, че обичаме държавата си и че можем да надстрояваме и да надграждаме“, каза г-жа Попова в приветствието си към гостите на събора. „Много е важно в тежки времена да имаме такива обединяващи празненства, които не само ни връщат назад в историята и я припомнят, но и помагат да изведем верните послания за днешния ден”, допълни вицепрезидентът. „Ако се научим да правим такива събития спонтанно, а не като част от някаква програма или стратегия, ще пораснем като хора“, заяви още г-жа Попова по повод историческата инициатива.

На събора „Дни на предците – Плиска 2013“ присъстваха кметовете на Каспичан, Велики Преслав и Нови пазар, заместник-областните управители на Шумен, народният представител Любомир Христов и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

На събитието бяха пресъздадени битът и традициите на старите българи от периода на създаването на старопрестолна Плиска. Родолюбиви клубове за исторически възстановки, конни клубове, фолклорни и танцови състави, множество занаятчии и други участници представиха бита и облеклото, народните певчески традиции, занаяти и обичаи на нашите предшественици. Показани бяха ковашка работилница, тъкачен стан, грънчарско колело, изработване на плъсти, ножарство, сечене на монети, средновековна медовина, обработка на кожи, средновековни накити и оръжия. Интересно беше, че занаятчии дариха вицепрезидента Маргарита Попова със сечена монета и ръчно огниво.

По-късно имаше конни демонстрации и конен поход от първата българска столица до Мадарския конник. Събитието бе организирано от областния управител на Шумен, Община Каспичан, Националния историко-археологически резерват “Плиска”, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” - град Варна и от кметството в Плиска.

По материали от http://grada.bg
Снимки: Тошко Йорданов

 

 

Снимки

Традициите на българските земи оживяха в старопрестолна ПлискаТрадициите на българските земи оживяха в старопрестолна Плиска
« предишна новинаследваща новина »