ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

100 години от основаването на Батулийския манастир

04 юни 2013 10:35, Софийска митрополия
Манастирският храм "Св. Николай"

На 3 юни тази година се навършиха 100 години от основаването на Батулийския манастир, който се намира в пределите на Софийска епархия, в близост до гр. Своге.

Според предание манастирът е построен по време на Второто българско царство. Възобновен е в началото на ХХ в. Днес манастирският комплекс се състои от църква, две електрифицирани и водоснабдени жилищни сгради, каменна чешма и камбанария. Църквата, която е еднокорабна и едноапсидна, е посветена на св. Николай Чудотворец. Паметна плоча в манастирската обител съобщава, че сградата е построена през 1913 г., по време на управлението на Екзарх Йосиф и Софийския митрополит Партений. От тридесетина години за него и за батулийската енория се грижи свещеник Стефан Стойчев.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в чест на годишнината бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в светата обител съслужиха софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов и духовният надзорник на епархията ик. Кирил Дидов, както и духовници от близките до Батулия селища, сред които новоназначеният архиерейски наместник на Годечка духовна околия - свещеник Лъчезар Лозанов.

Молитвено и певческо участие в богослужбата взеха служители на Софийска св. митрополия, както и много жители на селото, изкачили стръмния горски път до обителта.

Мнозина дойдоха специално за празника, преминавайки планинското било, нарамили своите раници и бохчи с ароматни хлебни приношения. Празникът бе уважен от кметовете на близките села, както и от кмета на община Своге.

По време на литургията еп. Йоан пострига за четци и певци на Църквата двама иподякони от с. Владо Тричков - шестокласника Християн и седмокласника Ивайло. Те ще помагат в енориите, които се обгрижват от свещеник Росен Андонов.

В края на литургията еп. Йоан поздрави празнуващите манастирския празник, отправи благопожелания и им преподаде архипастирския благослов на Българския патриарх Неофит.

След литургията в двора на св. обител бе отслужен празничен водосвет и осветени многобройни приношения.

След духовната трапеза отец Стефан покани всички присъстващи да се подкрепят и телесно с празнично ястие и погача.

Като благослови отново поклонниците в св. обител, Знеполският еп. Йоан и придружаващите го духовници се отправиха на обиколка в близките селища - Томсън, Луково и Владо Тричков, за да се запознаят по-подробно със състоянието и статута на новопостроените параклиси. Духовниците заедно със свещеника обгрижващ тези храмове обсъдиха някои проблеми и затруднения, а за завършения параклис "Св. Петка" в с. Луково бе определена дата за неговото освещаване.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Изглед от манастираВ очакване на епископаПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастирПразник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Празник в Батулийския манастир Село БатулияНовопостроеният параклис "Рождество Богородично", с. ТомсънКъм параклиса "Св. Петка", с. ЛуковоНовопостроеният параклис "Св. Петка", с. ЛуковоНовопостроеният параклис "Св. Петка", с. ЛуковоНовопостроеният параклис "Св. Петка", с. ЛуковоПараклисът в с. Владо ТричковПараклисът в с. Владо ТричковКрай параклиса
« предишна новинаследваща новина »