ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В НАВЕЧЕРИЕТО НА УСПЕНИЕ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ БЕ ИЗВЪРШЕНО ВСЕНОЩНО БДЕНИЕ В РИЛСКАТА СВ. ОБИТЕЛ

19 август 2009 17:05, Българска Патриаршия
епископ Евлогий благославя богомолците на бдението

На 17 август 2009 г. от 20. 00 ч. в храма на Рилския манастир започна всенощното бдение в чест на Успението на св. Йоан Рилски Чудотворец. Бдението се оглавяваше от игумена на Рилската св. обител Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий. В съслужение в богослужбата взеха участие манастирското духовенство, прот. Йоан Куков - предстоятел на ротондата "Св. Георги" в София и отец Велко от гр. Сандански.

На двете певници молитвено песнословеха две групи от псалти - на хора от завършили Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", водени от г-н Андрей Касабов - секретар на Софийска св. митрополия и г-н Калин Кирилов, преподавател по музика в СДС "Св. Йоан Рилски", и на хора от гр. Сандански, придружавани от йеромонах Макарий - ефимерий на Ресиловския манастир.

Манастирският храм бе изпълнен с богомолен народ, дошъл от цяла България, заедно с чуждестранни гости и българи от чужбина, за да бъде измолено покровителството на всебългарския светец за целия ни народ, за всички хора. Потокът пред св. мощи на св. Йоан Рилски не секваше цяла вечер. Деца, млади и възрастни хора бяха изпълнени от един дух и благоговейно молеха светеца да подкрепи всички по техния житейски и духовен път, та да доживее България по-добри и благословени дни. Защото възраждането, благоденствието и преуспяването на нацията ни не са възможни без напредък в духовния живот, без действена любов към Бога и ближните - такава, каквато ни я е показал и завещал Рилският светец.

След отслужването на петохлебие преосвещеният епископ Евлогий в края на всенощното бдение, което завърши около 1. 45 ч., помаза всички присъстващи с елей. В святата нощ те отнесоха със себе си благословението, в чиято радост вече очакваха св. Литургия на следващата сутрин.

Благоговейното настроение на хората се допълваще от хармонията на природата, която също славеше Бога: в кроткия блясък на звездите, в тихия шепот на зелените листа и елите, в напевния ромон на манастирските чешми, чиято безспирна песен ни напомня за завета на св. Йоан Рилски, пазен и предаван в манастира век след век... Заветът, според който преходният ни земен живот придобива истински смисъл само дотолкова, доколкото има за свой център Христос и за своя крайна цел - Божието царство и Неговата правда.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Посрещането на еп.Евлогий за началото на бдениетоПри четенето на ПсалтираЛевият клир от Неврокопска епархияДесният клирБдениетоБогомолците при мощите на св. ЙоанБогомолците при мощите на св. ЙоанБогомолците при мощите на св. ЙоанБдениетоБдениетоБдениетоПред иконата на светецаПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПречупване на петохлебиетоПетохлебиеепископ ЕвлогийПомазване на вярващитеПомазване на вярващите и раздаване на петохлебието

Аудио

Рилски м-р

« предишна новинаследваща новина »