ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД от 03.06.2013 г.

06 юни 2013 16:28, Българска Патриаршия

Св. Синод Р Е Ш И:

На 14 юли 2013 г. – Трета неделя след Петдесетница – на светите Отци от Шестте Вселенски събори, във всички епархии на БПЦ, в изпълнение на УБПЦ-БП, да се проведат избори за Епархийски съветници, при спазване на членове 112, 120.

Съгласно чл. 21 от УБПЦ-БП, при спазване на членове от 20 до 26 от УБПЦ-БП, да се проведат в същия ден избори за членове на Църковния събор. Изборните книжа в изпълнение на чл. 118 (за епархийските съветници) и чл. 24, ал. 4 (за членове на Църковния събор) след изтичане на установения уставен срок за евентуални контестации да се изпратят в Св. Синод за преглед и утвърждаване.

+++

Във връзка с писмо на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, с покана делегация на БПЦ да вземе участие в тържественото отпразнуване от 23 - 29 юли 2013 г. на хиляда двадесет и пет годишнината от кръщението на Русия, като тържествата ще бъдат в Москва, Киев и в Минск, Св. Синод Р Е Ш И:

Определя Ловчанския митрополит Гавриил, придружаван от йеромонах Михаил, игумен на Чекотинския манастир „Св. архангел Михаил”, да вземе участие в тържествата на Руската православна църква.

+++

Във връзка с писмо на Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, с предложение през 2013 г. в Рилската св. обител да бъде организиран и проведен тридневен обучителен семинар за епархийските координатори по духовна просвета, катехизация и култура, Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение да бъде проведен тридневен обучителен семинар за епархийските координатори по духовна просвета, катехизация и култура на 10, 11 и 12 септември т.г. в Рилската св. обител.

+++

Във връзка с писмо на Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, с покана за официално посещение на Българския патриарх в Рилския ставропигиален манастир, Св. Синод Р Е Ш И:

Благодари за отправената към Българския патриарх покана, като определя официалното посещение на Българския патриарх в светата обител за 18 август т.г. – Успение на св. Йоан Рилски.

Св. Синод разгледа и инициативата в Рилския манастир да бъде осветен възстановеният каменен барелеф на преподобни Йоан Рилски, който ръководството на манастира желае да постави на старото му място.

+++

По писмо на Сотир Цацаров, гл. прокурор на Република България, с приложено писмо на Драгомир Йорданов, министър на правосъдието, с което Гл. прокурор моли за Становище относно църковна книжнина, която да бъде използвана в затворническите библиотеки от лишените от свобода, съгласно уговорка при проведена среща с Българския патриарх на 11.03. т.г., Св. Синод Р Е Ш И:

Определя протойерей Николай Георгиев от Софийска епархия като лице за контакт, което следва да даде указания, напътствия, контрол, както и координация по снабдяването на затворническите библиотеки с посочената в писмото литература, както и храмовете в затворите с необходимата утвар.

Относно искането на Гл. прокурор за предоставяне на Регистър за свето Кръщение Св. Синод реши, че извършваните в затвора Кръщения на желаещите да приемат това тайнство, следва да бъдат записвани в Регистъра на енорийския храм, в който служи определеният от Епархийския митрополит свещенослужител, както и че Регистърът следва да се намира в енорийския храм на служение на свещеника.

В затворническите храмове не следва да се пази Регистър за извършваните там кръщенета.

Горните решения на Св. Синод ще бъдат подготвени и изпратени с писма до епархийските митрополити.

+++

Във връзка с писмо на доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския ф-т при СУ „Св. Климент Охридски”, с молба за благословение и за взимане на участие в предстоящ Международен конгрес по православно догматическо богословие, който да се проведе на 22 – 25 септември 2013 г., Св. Синод Р Е Ш И:

Да бъде осъществена среща между ръководителя на Културно-просветния отдел при Св. Синод Ловчанския митрополит Гавриил и доц. Омарчевски, декан на БФ, в която да бъдат направени уточнения по повод предстоящия богословски догматически симпозиум, както и от страна на Факултета да бъдат поставени конкретни искания, като Св. Синод бъде съорганизатор на Международния конгрес, който е плануван да се проведе в София от 22 – 25. 09. т.г.

(На 6 юни т.г. срещата се състоя в Културно-просветния отдел при Св. Синод - в нея се включиха Ловчанският митрополит Гавриил, доц. Омарчевски, доц. Любомир Тенекеджиев и д-р Десислава Панайотова. На срещата бяха уточнени аспектите, в които Св. Синод би могъл да подпомогне форума по догматическо богословие. Ловчанският митрополит Гавриил ще запознае с детайлите от срещата членовете на Св. Синод и съответно ще бъдат взети решения за съорганизаторския принос на БПЦ към организацията и провеждането на предстоящия форум.)

+++

Във връзка с писмо на Димитър Костадинов, и.д. ректор на Софийската духовна семинария, относно годишния акт на връчване на дипломите на зрелостниците и удостоверенията на курсистите от випуск`2013 на СДС, който ще се проведе на 29 юни 2013 г. – Св. апостоли Петър и Павел, Св. Синод Р Е Ш И:

Определя Тивериополския епископ Тихон, председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”, да отслужи св. Литургия на 29 юни т.г. в храма на СДС „Св. Йоан Рилски” и да връчи дипломите на зрелостниците и удостоверенията на курсистите от випуск 2013 г.

+++

Във връзка с молба на Пловдивския митрополит Николай за благословение дипломите на зрелостниците, завършващи випуск`2013 на Пловдивската духовна семинария, да бъдат връчени на 30 юни т.г., Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение Пловдивският митрополит Николай да отслужи св. Литургия на 30 юни т.г. в храма на ПДС „Св. св. Кирил и Методий” и да връчи дипломите на зрелостниците от випуск`2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »