ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посланикът на Палестина посети Русенска митрополия

06 юни 2013 22:16, Русенска митрополия
Посланикът на Палестина посети Русенска митрополия

На 5 юни Негово превъзходителство посланикът на Палестина в България д-р Ахмад Ал-Мадбух посети Русенска св. митрополия. В програмата му беше включен катедралният храм „Света Троица”.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, високият гост беше посрещнат от високопреподобния архимандрит д-р Виктор (Мутафов), протосингел на митрополията, който разказа историята на храма. Последва прием в салона на Митрополията, където в приятелски разговор бяха обсъдени теми от взаимен интерес, като толерантността и взаимоуважението между религиите, проблемите в Близкия изток и състоянието на храмовете в Светите земи. Изказано беше пожелание за по-бързото постигане на траен и справедлив мир в района.

След това делегацията се отправи към Басарбовската св. обител, където посланикът и придружаващите го лица разгледаха манастира и великолепния пейзаж, откриващ се към каньона на река Русенски Лом. Беше направен паралел със сходни скални обители в Палестина и Близкия изток. Игуменът на манастира, архимандрит Емилиан, поздрави гостите и изказа прекрасните си впечатления от посещението си в Палестина и Светите земи преди няколко години. После той разказа накратко историята на св. обител. Посланикът с голям интерес разгледа манастирския храм и светините в него.

В 18 ч. в Общинската художествена галерия бе открита изложба с експозиции „Изкуството на Палестина” и „Ясер Арафат”, на която бяха поканени представители на митрополията. Изложбата беше открита от посланика и архимандрит д-р Виктор. Негово Високопреподобие говори за личността на Ясер Арафат и неговата миротворческа дейност: „Изложбата ни показва изкуството на един малък и много героичен народ, който е пример за религиозна толерантност. Експонатите, които са свързани с християнството са точно доказателство за религиозна толерантност. Изложбата е посветена и на приятеля на българския народ Ясер Арафат, който на 13 ноември 1974 г. изказва пред Общото събрание на ООН следните думи: „Днес аз идвам, носейки маслинова клонка и оръжие на борец за свобода. Не позволявайте на маслиновата клонка да падне от ръката ми”. В изложбата са представени прекрасни произведения на народното творчество и носии от Палестина, които по форма и шарки много напомнят на българските.

 

 

Снимки

Посланикът на Палестина посети Русенска митрополияПосланикът на Палестина посети Русенска митрополияПосланикът на Палестина посети Русенска митрополияПосещение на Басарбовския манастирЗапознаване с житието на св. Димитрий БасарбовскиОткриване на експозициите в Художествената галерия, Русе
« предишна новинаследваща новина »