ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

УСПЕНИЕ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ - ПРАЗНИК В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

19 август 2009 21:00, Българска Патриаршия
Успение на св. Йоан Рилски - св. Литургия

И тази година на 18 август - Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец - Бог удостои братството и поклонниците в Рилската св. обител да отбележат тържествено представянето на Рилския светец пред Господа, което се е състояло в далечната 846 г.

Св. божествена Литургия бе отслужена от игумена на Рилския манастир Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий в съслужение с манастирското духовенство в лицето на Негово Високопреподобие архимандрит Варлаам, йеродякон Нектарий и йеродякон Макарий, както и прот. Йоан Куков - предстоятел на ротондата "Св. Георги" в София и отец Велко от гр. Сандански.

1163 години след успението на св. Йоан Рилски манастирският храм отново бе огласян от отправяните към него молитви и песнопения в негова чест за голяма радост и духовна полза на всички вярващи. Присъстващите богомолци благочинно изчакваха реда си пред св. мощи на Христовия угодник, за да ги целунат с упование и надежда, и след покайните си и умилителни сълзи да отнесат в сърцата си богомислие и по домовете си - благословение.

В края на св. Литургия Негово Преосвещенство епископ Евлогий причасти богомолния народ и проповядва в чест на манастирския и всебългарски покровител. В своята проповед той напомни, че Успението на Рилския светец привело от една страна, неговите духовни чеда в голяма скръб, но той им оставил в утешение своя Завет, който да следват по личния си път на спасение. От друга страна обаче, Небесната църква се зарадвала, защото посрещнала силен застъпник за страдащите на земята и приела сред своите редици чист и свят съсъд на Божията благодат, който да бъде образец за подражание на всеки православен. Негово Преосвещенство тук с огорчение и болка подчерта, че съвременният свят вместо да се стреми към идеалите и примерите на духовното съвършенство, си издига множество земни кумири - артисти, спортисти и други, които чрез медиите превръща в "звезди". Докато истинският образец за подражание е св. Йоан Рилски Чудотворец, тъй като на дело той ни е показал какво означава човек да придобие цялост и възвишеност на своята личност. Защото Рилският светец, бягайки от суетната слава, се е обърнал в живота си към истинската, всепрославяната Светлина, която е Христос, познал е чистата, всеобемащата любов към целия свят и чрез благодатното и очистващо действие на Св. Дух е преобразил падналото човешко естество в себе си до степен на святост.

"На св. Йоан Рилски да подражаваме, от неговия пример да черпим сили и смисъл за нашия живот, неговите стъпки да следваме в любов и служение на Бог, Църква и отечество", изрече игуменът и благослови чрез присъстващите целия български народ.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Успение на св. Йоан Рилски - св. ЛитургияУспение на св. Йоан Рилски - св. ЛитургияДесният клир по време на св. ЛитургияОсвещаване на житотоЕпископ Евлогий по време на проповедтаПътеката към гроба на св. Йоан РилскиПостницата "св. ев. Лука"Пещерата на св. Йоан РилскиСкалата на подвизанието на св. Йоан РилскиГробът на монах Ефрем, пазител при гроба на св. Йоан РилскиДеветте ангелски чина при гроба на св. Йоан Рилски

Аудио

Рилски манастир

« предишна новинаследваща новина »