ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида за Екзарх Йосиф І по повод 98-годишнината от неговата кончина

09 юни 2013 16:39, Българска Патриаршия
Панихида за Екзарх Йосиф І

„Запленени от красотата и силата на Христовата светлина, нека да бъдем нейни носители в живота. Да бъдем предани на делото на блаженопочиналия Български екзарх Йосиф, който посвети живота си на тази божествена светлина и като светилник озаряваше живота на православния български народ в нелеките години на негово светителстване. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му! А на нас да дари Бог вдъхновение в изпълнение на църковния ни дълг” - това каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в своето първосветителско слово към верните чеда на Българската православна църква, събрали се да отправят молитва към Бога за упокоение душата на приснопаметния Йосиф, екзарх Български.

Ежегодно в памет на блаженопочиналия Български екзарх се извършва заупокойна служба край гроба му, който се намира в откритата южна галерия на митрополитския храм на София „Св. Неделя”, в непосредствена близост до светия олтар. Тази година по решение на Светия Синод на БПЦ възпоменанието бе извършено в неделния ден на 9 юни. Заупокойната св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Главиницки еп. Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит. В съслужение с архиерея бяха и. д. протосингелът ставр. ик. Ангел Ангелов, свещенослужителите при храма: неговият председател ставроф. ик. Мина Минчев, ставроф. ик. Христоско Казакин, протойерей Николай Цурев и дяконите Иван Петков и Петър Симеонов.

В своето слово по повод годишнината от блажената кончина на приснопаметния български екзарх Йосиф І (5 май 1840 г. – 20 юни 1915 г.) епископ Йоан припомни по-важните моменти от живота и делото на приснопаметния архиерей, който в продължение на 38 години (1878-1915) възглавява държавно-политически разделения диоцез на единната Българска църква. И призова да молим Бога духът на приснопаметния екзарх да живее всякога в Българската православна църква и да вдъхновява всички нейни служители, славата и силата на Екзархията да бъдат непрестанен подтик на църковно творчество и да се осъществят в делото на нововъзстановената Българска патриаршия.

(Пълния текст на словото четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=111957)

Непосредствено след светата Литургия духовенството и миряните начело с патриарх Неофит - достоен наследник на Екзарх Йосиф на първосветителския престол на Българската православна църква - се отправиха към гроба на Екзарха за възпоменателната богослужба. Смирено застанали в молитва край гроба на приснопаметния първойерарх, Негово Светейшество патриарх Неофит и високопреосвещените митрополити Видински Дометиан, Западно- и Средноевропейски Симеон, Доростолски Амвросий, преосвещените епископи Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Главиницки Йоан, архим. Дионисий, ставр. ик. Ангел Ангелов и духовенството при храма отслужиха панихида за блаженопочиналия екзарх.

Те отправиха молитва към Бог, Който потъпка смъртта и дари с живот вечен вярващите в Него и надяващите се на Неговата милост, да прости всички волни и неволни прегрешения на приснопаметния екзарх Йосиф и да упокои душата му там, където почиват в мир душите на праведните.

Бог да прости Екзарх Йосиф! Вечна и блажена да бъде паметта му!

След края на панихидата на всички бе раздадено жито, хляб и вино - традиционната жертва в памет на починалия за „Бог да прости” по Своята велика милост душата му: жито в символ на бъдещото възкресение, виното – на животоподателната Лоза Христос. Миряните се стичаха към светейшия Български патриарх Неофит и архиереите, за да получат лично тяхното благословение и да изкажат синовната си почит и любов.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І Възпоменание за Екзарх Йосиф І
« предишна новинаследваща новина »