ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Десети юбилеен международен фестивал „Св. Богородица – Достойно есть”. Ден втори – ФЕСТИВАЛНИ КОНЦЕРТИ

09 юни 2013 23:25, Българска Патриаршия
"Достойно есть" - фестивални концерти

По време на станалата традиционна среща на диригентите и ръководителите на хоровите състави с организаторите на фестивала, която се проведе сутринта на първия фестивален ден, 8 юни, освен приветствията на гостите към домакините, бяха уточнени и детайлите по програмата на фестивалните концерти - редът на хоровете, мястото на изявите за различните състави и други организационни въпроси.

На всички присъстващи ръководители на хорове и лица, включени в организацията и провеждането на фестивала, като членове на селекционната комисия, медийни партньори, сред които и официалният сайт на БПЦ-Българска патриаршия, и др. местните организатори в лицето на г-жа Йорданка Туджарова, г-жа Диана Апостолова и зам.-кмета на община Поморие Илия Джингов подариха по комплект сувенири по повод десетгодишния юбилей, с което искрено пожелаха и други бъдещи срещи в рамките на същия музикален православен форум.

Последва лекцията на тема „Църковно пеене и духовност”, изнесена от прот. Кирил Попов (за подробности виж тук http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=111928). После поздравление към тях с коктейл бе поднесен от г-жа Велика Славова от името на туроператорите на община Поморие.

Самите фестивални концерти започнаха от 15,30 часа в храма домакин „Рождество Богородично”. Чудотворната икона „Достойно есть” бе изнесена пред дверите на храма, за да може всеки безпрепятствено да се покланя на образа на Божията Майка по време на няколкодневния й престой в Поморие, както и за да освещава с присъствието си града, превърнал се в най-голямата православна певница.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий проследи с дълбоко внимание всички изяви на хоровете в храма за деня. По време на почивката между двата концерта той с любвеобилна радост не прекъсна и за миг общуването си с участниците във фестивала, като едни насърчаваше, други благославяше, а с трети укрепваше връзките на старо приятелство и разбирателство.

Членовете на селекционната комисия на хоровите състави и техните изпълнения тази година са: доц. Димитър Димитров, почетен председател, доц. Весела Гелева, прот. Кирил Попов, Йорданка Панчева-Туджарова и Таня Никлева-Владева. Както и в предходните години, веднага след приключване на изявата на даден хоров състав на неговия диригент бе връчвана грамота за определения му принос към изпълненията на фестивала.

Вечерта на откритата сцена на централния площад хорови състави представяха свободни музикални изпълнения. Но православните песнопения не замлъкнаха до късно през нощта чрез поставения за целта екран на главната градска алея.

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

Среща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите съставиСреща на диригентите и ръководителите на хоровите състави"Достойно есть" - фестивални концертиХор "Ренесанс", Украйна"Достойно есть" - фестивални концерти"Достойно есть" - фестивални концерти"Достойно есть" - фестивални концертиХорът домакин "Благовестие"Хорът домакин "Благовестие"Хорът домакин "Благовестие"Селекционна комисия"Достойно есть" - фестивални концерти"Достойно есть" - фестивални концерти"Достойно есть" - фестивални концертиДетски хор при катедралата "Рождество Христово", Кишинев, МолдоваДетски хор при катедралата "Рождество Христово", Кишинев, МолдоваОбщински хор на гр. Лариса, ГърцияОбщински хор на гр. Лариса, ГърцияОбщински хор на гр. Лариса, ГърцияОбщински хор на гр. Лариса, ГърцияХор "Беле вочи", Холандия - открита сцена"Достойно есть" - открита сценаХор "Беле вочи", Холандия - открита сцена"Достойно есть" - открита сцена"Достойно есть" - открита сцена"Достойно есть" - открита сцена"Достойно есть" - фестивални концерти"Достойно есть" - фестивални концерти"Достойно есть" - фестивални концерти
« предишна новинаследваща новина »