ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

10 години от освещаването на храм „Успение Богородично“ в с. Владиславци

10 юни 2013 11:29, Софийска митрополия
10 години от освещаването на храм „Успение Богородично“ в с. Владиславци

Село Владиславци, което се намира на територията на община Драгоман и е в пределите на Годечка духовна околия, тържествено отпразнува 10-годишнината от освещаването на единствения храм в селото, посветен на празника Успение Богородично.

Църквата „Успение Богородично“ е построена през 2003 г. по инициатива на Стефан Гигов, жител на с. Владиславци и радетел за неговото развитие. С безвъзмезден труд и помощта на много миряни той е въздигнат отново след 120 години. Няколко години след завършването му той е и изографисан от Николай Иванов.

По повод юбилея, на 8 юни, бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ик. Александър Гьошев и свещеник Асен Асенов от драгоманското духовенство, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм „Св. Параскева“ и дякон Радко Иванов от София. Молитвено участие взе Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод.

В драгоманското селце, което е и на 6-7 км източно от границата с Република Сърбия и е едва с петдесетина постоянни жители, в този ден се събраха повече от двеста човека, които влязоха в радостта на местните християни. Сред тях бяха кметът на община Драгоман г-н Андрей Иванов, председателят на Общинския съвет г-н Венцислав Димитров, зам.-кметът Лидия Банкова, кметски наместници и служители, както и общински съветници.

По време на литургията еп. Йоан пострига за „четци и певци“ на Църквата двама иподякони от София. След светата Евхаристия бе отслужен празничен водосвет, след което софийският викарий се обърна с празнично слово към многобройните присъстващи.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Андрей Касабов

 

 

Снимки

Храм "Успение Богородично", с. ВладиславциНа певницатаЗнеполски еп. ЙоанСвещеник Асен АсеновПразник в драгоманското село ВладиславциПразник в драгоманското село Владиславци Празник в драгоманското село Владиславци Празник в драгоманското село Владиславци Празник в драгоманското село Владиславци Празник в драгоманското село Владиславци Празник в драгоманското село Владиславци Празник в драгоманското село Владиславци Празник в драгоманското село Владиславци Празник в драгоманското село Владиславци Празник в драгоманското село Владиславци Епископите
« предишна новинаследваща новина »