ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова книга - „Кратък буквар на православната вяра”

10 юни 2013 16:07, д-р Десислава Панайотова
Кратък буквар на православната вяра

От днес в църковните книжарници у нас може да бъде намерен „Кратък буквар на православната вяра”.

Съставител на изданието е богословът и преподавател в Софийската духовна семинария Дарин Алексиев, а редактор – Сливенският митрополит Йоаникий.

Книгата дава отговор на основните въпроси при встъпване в православната вяра – в какво вярваме, каква е символиката на кръста, какво представлява православният храм и неговото устройство и кога и защо го посещаваме, какво трябва да бъде поведението ни в храма, каква е църковната йерархия в Православната църква и как да се обръщаме към духовник, кои са светите Тайнства. В книгата са описани основните православни обичаи и обреди. Специално внимание е отделено на молитвата, както и на литургийните последования.

В предговора към изданието, написан от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, се казва: „Въпреки че изминаха повече от 20 години от началото на демократичните промени, много християни не знаят как да се държат в църквата, как да се отнесат при особено важни случаи във всекидневието.

Настоящата книга се издава, за да улесни православните християни в техния живот. Кратка по форма, тя съдържа ценни напътствия. Вярваме, че мнозина ще прочетат и вникнат в тези напътствия и ще имат утеха и благословението на Бога”.

Книгата е богато илюстрирана и е подходаща за всеки новоначален във вярата.

Тя е прекрасен подарък, който може да послужи както преди, така и след св. Кръщение на православни християни.

Текст: Албена Алексиева

 

 

« предишна новинаследваща новина »