ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изминаха две години от кончината на архимандрит Назарий (Терзиев)

10 юни 2013 17:50, Софийска митрополия
Край гроба на дядо Назарий

На 9 юни се навършиха две години от кончината на архимандрит Назарий (Терзиев) - игумен на Кокалянската св. обител, многообичан духовен старец и наставник на поколения християни.

В неделния ден, в който се изпълниха две години от неговата земна смърт, в обичния му Архангелски манастир се събраха многобройни негови духовни чеда - свещеници, монаси и миряни от цялата страна. Сред тях бяха и неговите най-близки роднини - племенниците му със своите семейства, с които го свързваха не само роднински връзки, но и духовни, тъй като чрез него те се приобщиха към Църквата и нейния живот.

Заупокойната св. Литургия бе отслужена от архимандрит Теоктист, брат на Кокалянския манастир и духовно чадо на стареца. С него съслужиха йеромонах Серафим, свещеник Кирил Тошев и свещеник Стоян Флорентинов.

На певницата в съборния манастирски храм застанаха братя от Дивотинската св. обител и монаси от Руенския манастир. Сред тях бяха ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, и свещеник Стилиян Табаков от столичния храм „Св. Кирил и Методий“.

В молитвена тишина монашеското пение се разстилаше в храма, в който непрекъснато прииждаха все повече поклонници, които искаха да участват във възпоменателното мертвено последование в памет на обичния дядо Назарий. Тихо те пристъпваха в храма, запалваха своите свещички и се присъединяваха към общата съборна молитва.

В този храм, в който всеки от присъстващите е преживял своята изповед (за повечето първа), почувствал е Бога в сърцето си и е възревнувал за живот по Бога, в този ден, паметен за стареца, църковното събрание скърбеше и тъгуваше за своя пастир, който винаги и за всеки намираше утешителни думи и мъдри наставления.

„Упокой, Спасе наш, с праведними раба Твоего...“ - пееше духовенството, пееха миряните, пригласяше и голямото множество деца, сгушили се до своите родители, мнозина от тях изпросени от Бога с молитвата на стареца. Събрани отново, духовните му чеда скърбяха за своя „Дядо“ и се молеха за неговото упокоение.

След панихидата в храма, бе отслужена заупокойна молитва на гроба на обичния старец. За сетен път многобройните присъстващи с едно сърце и една душа казаха: “Бог да го прости и упокои!“, като слагаха цветя и свещи и преливаха гробното място с вино - символ на радостта, идваща след страданието и на спасението, което е Христос.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Кокалянската св. обителКокалянската св. обителКокалянската св. обителКокалянската св. обителСтарата манастирска сграда, където живя дядо НазарийВ манастирския храмНа певницатаЗаупокойна литургия за дядо НазарийЗаупокойна литургия за дядо Назарий Заупокойна литургия за дядо Назарий Заупокойна литургия за дядо Назарий Заупокойна литургия за дядо Назарий Заупокойна литургия за дядо Назарий Заупокойна литургия за дядо Назарий Панихида за дядо Назарий Панихида за дядо Назарий Панихида за дядо Назарий Панихида за дядо Назарий Панихида за дядо Назарий Панихида за дядо Назарий Панихида за дядо Назарий Гробът на дядо Назарий Панихида за дядо Назарий Край гроба на дядо Назарий
« предишна новинаследваща новина »