ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рисунки на деца от неделното училище при храм "Св. Димитър" украсиха фоайето на зала „България“

11 юни 2013 10:56, Софийска митрополия
Детска изложба във фоайето на зала „България“

Празник на детското изкуство - така може да се нарече изявата на неделното училище, сформирано към столичния храм „Св. Димитър“, които на 10 юни с тържество откриха изложба с детски рисунки във фоайето на зала „България“ в София.

Отговорната роля на водещ на събитието бе дадена на актьора Явор Бахаров, който с неподправена сърдечност представи изявата на малките творци пред събралото се множество деца, свещеници и миряни.

С поздравителни думи към младите таланти се обърна протойерей Антоний Алексиев, председател на храм „Св. Димитър“, който ги приветства за усилията и постигнатите творчески резултати, тъй като има четири деца, които вече са отличени в национални конкурси. Отец Антоний благодари на г-жа Цена Бояджиева за предоставената възможност да бъде показан талантът на малките християнчета и благопожела нови творчески успехи на участниците.

С изпълнение на цигулка осемгодишната София Начева, която участва и в изложбата, поздрави присъстващите, като показа за сетен път колко многообразни таланти имат българските деца.

Младите творци получиха грамота за своя труд с ярки определения за тяхната едногодишна работа и, разбира се, подаръци - материали за нови творчески постижения.

Събрали се около впечатляващия водещ, те радостно реагираха на предизвикателството да нарисуват картина за 30 секунди. Без колебание те се впуснаха да изпълнят задачата и показаха, че не само индивидуално, но и в екип могат да покажат творческо мислене.

С много настроение, радостни емоции и почерпка завърши официалното откриване на първата изложба на децата от неделното училище при храм „Св. Димитър“, след което всички можеха да разгледат подредената експозиция.

В детската изложба има общо 60 творби, а автори са деца от 4 до 13 години. Малките ученици са използвали различна техника, а творбите им са разнообразие от сюжети и свободни теми, в които са вложили своите лични настроения, емоции и възприятия.

Ръководител на курса е художничката Михаела Гаджева-Неделчева, която е и преподавател по инжинерен дизайн в Техническия университет в София.

Тя споделя, че е започнала с голяма радост работата си с децата, въпреки своите многобройни ангажименти, но го приема като свой дълг безвъзмездно да предаде своите знания на любознателните деца. “Разбира се, има и трудности - каза тя, - поради големия брой желаещи и възрастовата разлика, но с повече усилия това се преодолява. Друг проблем е материалната база, която не достига и децата се принудени да работят в малко пространство“.

Отец Антоний изрази надеждата, в скоро време да бъде разрешен въпросът за нова сграда, който вече години наред се отлага с предоставянето на общински терен, непосредствено до храма, на който да бъде построен Енорийски център. Въпреки трудната и тромава процедура той все пак се надява Софийското общинско ръководство да прояви грижа за подрастващите софиянци и на практика да им предостави възможност да развиват своя талант и дарби.

+++

В единствения за квартал „Хаджи Димитър“ и София храм, посветен на Солунския чудотворец св. Димитър, вече втора година има сформирано неделно училище, в което с помощта на църковното изкуство, двайсетина деца се запознават с истините на вярата, Църквата и нейния живот. Идеята за него идва непосредствено след като децата, идвайки със своите родители в храма за празничното неделно богослужение, се опитват да се занимаят с едно любимо занимание като рисуването. Наред с това, чакайки търпеливо да дойде времето, в което могат да пристъпят към св. Причастие, децата съвсем естествено започват да припяват заедно с храмовите певци богослужебните песнопения. Така те сами пожелават да се съберат и да научат някои църковни песни, които да могат заедно с „големите“ да изпълняват.

Протойерей Антоний Алексиев като председател на храма с радост приема това детско желание и определя - всяка неделя, след светата Литургия децата по желание могат да пеят под ръководството на Лада Кантарждиева, след което да се занимават с изобразително изкуство под ръководството на Михаела Неделчева.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Детска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“ Явор Бахаров и отец АнтонийОтец  Антоний и художничката Михаела ГаджеваДетска изложба бе открита в зала „България“Художничката Михаела ГаджеваДетска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“Осемгодишната София НачеваНаграда и за госпожа МихаелаДетска изложба бе открита в зала „България“Рисунка за 30 секундиРисунка за 30 секундиРисунка за 30 секундиДетска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“Явор БахаровДетска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“Четиригодишният Димитър сред своите произведенияДетска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“Детска изложба бе открита в зала „България“
« предишна новинаследваща новина »