ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Председателят на Балканското атонско сдружение бе награден с орден на Българската православна църква

11 юни 2013 17:39, Българска Патриаршия
Председателят на БАС бе награден с орден на БПЦ

На 11 юни - деня, в който Българската православна църква чества чудотворната Богородична икона "Достойно есть" - по решение на Светия Синод, председателят на Балканското атонско сдружение Андрей Кристов бе награден с църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен.

Орденът бе връчен в Синодната палата лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в присъствието на членовете на Светия Синод.

Обръщайки се с топли приветствени думи към г-н Андрей Кристов, Негово Светейшество отбеляза, че орденът е отличие за непрестанните лични усилия и труд в полза на Православието, свързани с разпространяване в пределите на Българската православна църква на светините съхранени на Света Гора - Атон, правейки ги достъпни за българските православни християни. Като особена заслуга на г-н Кристов патриархът отбеляза дарената от Свещения Кинотис на Света Гора-Атон чудотворна Богородична икона "Достойно есть - Българска", при пълната подкрепа на Балканското атонско сдружение.

Чудотворната Богородична икона "Достойно есть - Българска", която е точно копие на Протатската атонска Богородична икона "Достойно есть", пребивавайки по-малко от седем месеца на българска земя, се превърна в покровителка на България, като за това време нейният пречист лик благослови православните християни от София, Търговище, Варна, Шумен, Велико Търново, Сандански, а сега и Поморие. По думите на Негово Светейшество още епархии са пожелали светата икона да ги посети и да благослови православните християни в техните предели.

Пресвета Богородица чрез чудотворния си образ дари мнозина молещи се с вяра с просимото от тях, като за това свидетелстват големият брой дарове, дадени на иконата.

Г-н Андрей Кристов благодари сърдечно на Негово Светейшество за високото отличие, както и на всички митрополити, членове на Светия Синод, които оказваха безрезервна подкрепа при реализиране мероприятията на Балканското атонско сдружение. Той отбеляза, че орденът се явява, от една страна, отличие, но от друга - висока отговорност за него като православен християнин и сподели, че няма да пожали сили и в бъдеще за разпространяване на светините, съхранени в Градината на Пресвета Богородица - Света Гора-Атон.

Текст и снимки: Валентин Тодоров

 

 

Снимки

Председателят на БАС бе награден с орден на БПЦПредседателят на БАС бе награден с орден на БПЦ
« предишна новинаследваща новина »