ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Десети юбилеен международен фестивал „Св. Богородица – Достойно есть”. БОЖЕСТВЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ, 9 и 11 юни

12 юни 2013 01:26, Българска Патриаршия
Божествена св. литургия, Поморие

В рамките на Х юбилеен международен фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть” бяха отслужени божествени литургии в два от дните му - в неделния ден, 9 юни, и в именния ден на форума, 11 юни, когато цялата Православна църква възпоменава чудото, станало пред иконата „Достойно есть”, който ден бележи и кулминацията на певческия събор.

В неделя, с участието на хорове от фестивала, бяха отслужени св. литургии в храмове на градовете Поморие, Бургас, Несебър и в Поморийския манастир „Св. вмчк Георги”. В храма-домакин „Рождество Богородично”, Поморие, бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Съслужиха му архим. Йеротей, игумен на Поморийския манастир, прот. Кирил Попов, член на селекционната комисия, свещ. Емилиян Михайлов и свещеници от гостуващите хорове.

Храмът бе преизпълнен с православни богомолци от деветте страни-участнички в песенния събор. На молитвения съборен празник присъстваха кметът Иван Алексиев, зам.-кметът Илия Джингов, местните организатори на фестивала и др. официални лица. Централното певческо място при клироса зае дългогодишният обичен председател на селекционната комисия доц. Димитър Димитров. Но не е във възможностите на човешката реч да опише онази съвършена хармония на богочовешката музика – църковното песнопение, което има способността в ограничеността на времето да преодолее пространството и да влети в небесното, съюзявайки ангели с човеци. И особено когато то се издига от целостта на целия храм, който отвсякъде се оказва изпълнен с „певници”.

Проповедта на владиката Йоаникий по обичай взе повод от евангелското четиво – чудото с проглеждането на Слепородения. Познат в тълкуванията си със сладостта на светоотеческата мъдрост, всички погледи с жажда се устремиха към умиляващия душите архиерей. „Страданието е трудно поносимо за неукрепналия във вярата, за онзи, който не възлага изцяло надеждата си в Бога. Но то винаги оставя своя отпечатък.

В света има много страдание, страдат млади и стари, деца и юноши. Всичко това е тайнствено, не можем да изследваме Божествения промисъл, който винаги остава скрит за нас. Но надеждата, която имал Слепородения, била с него докрай. Тя го подкрепяла, тя го утешавала, тя го подпомагала. И един прекрасен ден Иисус Христос, Сърцеведеца, знаейки и виждайки неговото страдание, го излекувал.

Веднага обаче се явила и противната страна: кой може да прави чудеса и то в събота. Но Господ е Творец на съботата. Затова Той го излекувал тогава – за да докаже, че за Бога всеки ден е свещен и може да върши в него делата на Своя Отец. (...)

Едва ли е нужно да се говори за страданието в нашето неспокойно и тревожно време, защото то ни съпътства сутрин и вечер. Но то е, което е за нас едно очищение невидимо. (...) Ние никога не можем да вникнем в дълбочината на Божествените дела, как Господ снизхожда към нас в страданието. Защото страданието поражда състрадание. Иисус Христос, виждайки Слепородения, го излекувал. Тук странно е, че родителите не изповядали Христос, може би защото не познали любовта Му, защото се страхували да не загубят нещо земно.

Докато той, страдащият, прогледал телесно и духовно. Защото освен телесна, има и духовна слепота. Духовната слепота е невиждане на доброто и виждане само на злото. Виждане не по православно. (...) А страданието ни прави милосърдни, умилява ни, насочва ни към войнствена молитва. Страданието за нас е духовен лечител, който винаги може да ни помогне.

Но ние, човеците, сме твърде нетърпеливи, и в малкото, и в голямото. Защото страдаме от близки, и от далечни, и от завистливи. Св. Йоан Златоуст казва: „О, завист, ти си коренът на смъртта! Ти си най-острата игла, която се забива в сърцето на човека и не преминава до края на живота”.

Завистта е една друга причина да не можем да се радваме. Докато, когато имаме любов, ние се радваме. Защото радостта е първото чедо на любовта. А любовта е най-висшата добродетел. Тя върши чудеса. Радвайте се с онези, които се радват и плачете с онези, които плачат. Да се радваш с радващите се е дело велико, дело богоугодно - да излъчваш любовта си, почитта си, добротата си.

Затова, ние се радваме с дошлите в нашия град, за да възпеят Бога и Пресвета Богородица. Чудни са делата Божии. Неизмерими по сила и величие. Докато слушах църковните песнопения, бях особено развълнуван. Те имат силата да раздвижват душата и бързо да я утешават. (...)

Благопожелавам на всички хорове, наши скъпи и многожелани гости, които пътуват от много далече, за да изпълнят един дълг на любовта и един дълг към Пресвета Богородица, дано Бог и Пресвета Богородица да благословят този град много години да се огласява от техните песнопения. Защото музикалният фестивал ще даде рано или късно своите плодове и тепърва в бъдеще всички тези песнопения ще бъдат оценени. Затова нека благодарим на Бога за всичко! Амин.”

Множество причастници пристъпиха към светия потир, а после всички присъстващи се благословиха от високопреосвещения архиерей, като взимаха лично нафора от ръката му.

В деня на патронния празник на фестивала „Пресвета Богородица – Достойно есть” светата Литургия в храма домакин „Рождество Богородично” бе отслужена от председателя на храма ик. Иван Стойков. Съслужиха с него архим. Йеротей, архим. Януарий, игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово”, прот. Кирил Попов. Молитвено участие в св. олтар взе архим. Теофан.

Песнопенията на празничната света Литургия отново прозвучаха от всички кътчета на храма с участието на хорови състави от фестивала.

Последва заключителният концерт на участниците, по време на който бяха обявявани отличените от журито хорове.

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

Божествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, ПомориеБожествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013Божествена св. литургия, Поморие, 11.06.2013
« предишна новинаследваща новина »