ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит бе посрещнат в Енорийския център при храм "Св. св. Кирил и Методий"

13 юни 2013 22:45, Софийска митрополия
Патриарх Неофит бе посрещнат в Енорийския център при храм "Св. Кирил и Методий

На финала на учебната си година Енорийският център при храм „Св. св. Кирил и Методий”, представляван от храмовото духовенство начело с председателя на църковното настоятелство ик. Александър Георгиев, преподавателите и обучаващите се в центъра деца, младежи и възрастни курсисти, както и много гости, преживяха небивала радост.

На Възнесение Господне, 13 юни 2013 г., след като отслужи св. божествена Литургия в храма, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит за първи път посети Енорийския център, където бе посрещнат с дъхава питка, омесена от курсистката по Православие Мария Явашева.

Патриархът с голямо внимание изслуша представянето на многообразните дейности, които се осъществяват в Енорийския център без прекъсване от 2004 г. насам. Ик. Александър Георгиев приветства патриарх Неофит в Енорийската зала, преизпълнена с вярващи хора и украсена с множество икони и дърворезбени творби, изработени от курсистите в центъра. След това о. Александър даде думата на д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий”. Тя представи на Негово Светейшество патриарх Неофит и на придружаващите го митрополит Йосиф - на САЩ, Канада и Австралия, и архим. Дионисий - началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, всяка една от школите на Енорийския център, които имат за цел не само да дават познания и умения, но най-вече да катехизират и въцърковяват хората, които се обучават в него.

Светейшият патриарх с голямо вълнение изслуша и изгледа жестомимичните изпълнения на „Отче наш” и „Богородице Дево” на учениците от Църковното неделно училище за слухоувредени деца с ръководител г-жа Силвана Павлова.

След това Школата по иконопис с ръководител г-н Антоний Димитров представи на патриарх Неофит плодовете от труда на своите ученици и му подари прекрасна специално изработена за него икона на св. Климент Охридски.

Школата по църковна дърворезба в лицето на своята ръководителка г-жа Лоте Раденкова връчи своя подарък на патриарха – нарочно изработен дебърски иконостас с интегрирана в него икона на Христос Пантократор, както и диск на школата, даващ нагледни уроци по църковна дърворезба.

Енорийското издателство с ръководител г-н Руси Ст. Русев разясни, че то издава енорийските листове на храмовете в Софийска епархия, както и на някои храмове извън нея, а също така дава методическа помощ при съставянето и отпечатването на подобни материали. Руси Русев подари на патриарха енорийски издания – книги и енорийски листове, които са много търсени от православната общност у нас и извън пределите на родината.

Школата по източно-църковно пеене с преподаватели Любомир и Стоян Янъкови представи три песнопения. Г-н Любомир Янъков разказа за 5-годишния курс по езиково, невмено, литургично, катехизическо и общо музикално обучение, което се осъществява в тази школа съвместно с преподавателите от Богословския факултет д-р Димитър Димитров и доц. Димитър Димитров.

Г-жа Боряна Найденова – диригент на църковния многогласен хор при храм „Св. св. Кирил и Методий” разказа на Негово Светейшество за дейността и специализациите на хора и му подари диск, издаден непосредствено преди участието на хористи на храма в Академията за православна музика в Санкт Петербург`2012.

Д-р Десислава Панайотова представи ръководения от нея ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий” – център за консултиране относно сектите и подпомагане на гражданите, институциите и обществото ни за предпазване от вредното сектантско влияние. Г-жа Панайотова подари на Негово Светейшество подборка от различни броеве на бюлетина на ЦРИК - „Символ на вярата”.

Тя разказа на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Църковното неделно училище за деца с ръководител Станислава Ламбова, както и за дългогодишните катехизаторски курсове по Православие за възрастни, които д-р Панайотова води от 2005 г. насам в групи по Въведение в Православието, Стар Завет, Нов Завет и Св. отци на Църквата. В края на прекрасното тържество курсистите по Православие Ивайло, Мария, Десислава, Милена, Боряна, Пенка и Любен прочетоха топло молитвено благопожелание към Светейшия ни патриарх под формата на поредица от библейски и светоотечески цитати. Накрая Боряна и Любен от името на всички курсисти връчиха на Патриарха икона на св. Константин-Кирил Философ – репродукция от неговото изображение в църквата „Сан Клементе” в Рим, където почиват светите му мощи. „Ваше Светейшество, с искрена радост Ви приветстваме като наш «духовен отец», който ни води към Единия Небесен Отец. Благодарим Ви, че се поставяте в еднаква близост към всички и че поставяте всички в еднаква близост до себе си, следвайки примера на Добрия Пастир – Великия Архиерей Христос Господ! Ваше Светейшество, с чиста синовна любов Ви благопожелаваме чрез благодатта на нашия Господ Иисус Христос и по молитвите на светите равноапостолни Кирил и Методий благословено да преуспявате във Вашето първосветителско служение. Молим Св. Троица да дава сили на патриаршеските Ви трудове и те да бъдат свят принос пред Божия престол за спасение на всички нас, на Църквата и Отечеството ни! Амин!”

След искрените подаръци и обръщения Негово Светейшество патриарх Неофит благодари за топлото посрещане в Енорийския център, пожела на курсистите да продължават да изучават Свещеното Писание, да напредват във всички църковни занимания, благослови цялото събрание и разгледа иконната и дърворезбената експозиция при голяма и всеобща радост. Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф също изрази искреното си задоволство, че е посетил Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий”, за който е слушал толкова много. Всички малки и големи курсисти, преподавателите и участниците в тържеството с голяма любов търсеха първосветителското благословение на Светейшия ни патриарх и, след като го получиха, с трепетно вълнение изпратиха своя Първопредстоятел, чиято благословия ги окрили с нови сили и по християнски да преживеят настъпващото богодарувано ни лято.

ХРИСТОС СЕ ВЪЗНЕСЕ! - НАИСТИНА СЕ ВЪЗНЕСЕ!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Ик. Александър Георгиев приветства Негово СветейшествоПатриарх Неофит бе посрещнат в Енорийския център при храм "Св. Кирил и МетодийПатриарх Неофит бе посрещнат в Енорийския център при храм "Св. Кирил и МетодийСлухоувредените деца казват "Отче наш"Слухоувредените деца казват "Отче наш"С молитва към св. БогородицаПатриарх Неофит и г-н Антоний ДимитровПатриарх Неофит бе посрещнат в Енорийския център при храм "Св. Кирил и МетодийПатриарх Неофит и г-жа Лоте РаденковаДебърски иконостас, изработен в Енорийската дърворезбена школаИк. Александър Георгиев и г-жа Лоте РаденковаПатриарх Неофит и г-н Руси РусевГ-н Руси РусевКурсистите по източно-църковно пеенеГ-н Любомир ЯнъковГ-жа Боряна НайденоваКурсистите по ПравославиеКурсистите по Православие поздравяват патриарх НеофитПенка Христова и Любен КисьовЛюбен и Боряна подаряват икона на Негово СветейшествоИзпращането на патриарх НеофитИзпращането на патриарх НеофитДърворезбената експозиция в Енорийския център
« предишна новинаследваща новина »