ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възнесение Господне в Златишкия манастир

14 юни 2013 09:54, Ловчанска митрополия
Манастирът "Св. Възнесение Господне"

„Св. Възнесение Господне” е името на малкия манастир, скътан в полите на Златишкия балкан. Местните жители питаят особено чувство към това място, което е свързано с историята на град Златица и затова на големия Господски празник Възнесение тук се стича многоброен народ. За да участва в радостта на златичани, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил рано на Възнесение потегли от престолния на епархията град към подбалканското селище.

Обилен дъжд придружаваше владиката през цялото пътуване, а преодоляването на планинския проход „Кашана”, който е затворен за движение, тъй като не се поддържа от държавните пътни агенции, е истинско приключение, което владиката често предприема, за да служи в Пирдопска духовна околия.

Под почти нестихващия дъжд Негово Високопреосвещенство бе посрещнат тържествено пред манастирския храм. Тук той отслужи св. Литургия в съслужение с архиерейския наместник на Пирдопска духовна околия ставроф. свещеноик. Йордан Петров и ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски, председател на катедралния храм „Св. Троица” в гр. Ловеч. Въпреки лошото време и нестихващия дъжд много вярващи бяха дошли, за да се черкуват тук днес.

След службата митрополит Гавриил поздрави богомолния народ и раздаде икони на всички присъстващи.

По-късно владиката посети местност близо до с. Бенковски, където има параклис „Св. Троица”. На това място по инициатива на МОК „Елаците” ще бъде издигнат осемметров кръст за прослава на Света Троица.

 

 

Снимки

Водосвет в манастира "Св. Възнесение Господне"Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит ГавриилСподелена радост в манастира "Св. Възнесение Господне"Св. Литургия в манастира "Св. Възнесение Господне"Св. Литургия в манастира "Св. Възнесение Господне"Св. Литургия в манастира "Св. Възнесение Господне"Св. Литургия в манастира "Св. Възнесение Господне"Св. Литургия в манастира "Св. Възнесение Господне"Св. Литургия в манастира "Св. Възнесение Господне"Празничният корбан в манастира "Св. Възнесение Господне"
« предишна новинаследваща новина »