ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ученици от Русенска епархия бяха отличени с първите награди от националния конкурс „Бог е любов”

19 юни 2013 11:02, Русенска митрополия
XII национален конкурс „Бог е любов“

На 9 и 10 юни 2013 г. в Рилската света обител се проведе заключителният етап на XII национален конкурс „Бог е любов“, който тази година беше обявен под наслов „Вяра и милосърдие“.

Конкурсът се организира със заповед на МОН за националните състезания на учениците в държавните, общинските и частните училища през учебната 2012/2013 г. Министърът назначава националната комисия за оценка на отличените на областно равнище работи в областта на литературата (стихотворение или разказ) и изкуството (рисунка или приложно изкуство). След първичната оценка по области творбите, завоювали първи места в областния етап на конкурса, бяха изпратени в МОН, за да бъдат отбрани най-добрите на национално ниво.

За церемонията по награждаването на отличените в националния етап на конкурса пристигнаха 27 деца и техните ръководители от десет области на страната. Домакини на тържеството по награждаването тази година бяха Рилската света обител в лицето на нейния игумен, Адрианополски епископ Евлогий, и началникът на Регионалния инспекторат по образование в Кюстендил Радостина Новакова.

В Рилската света обител пристигнаха 11 деца от Русенска епархия, спечелили призови места в XII национален конкурс „Бог е любов“. За поредна година ученици от епархията печелят призови места. През тази година са спечелени 9 първи места, една специална награда за стихотворение и голямата награда за приложно изкуство.

 

СТИХОТВОРЕНИЕ:

възрастова група ІІІ и ІV клас

Селин Айдън Рафет – ІV клас, ОУ „Васил Априлов”, гр. Исперих, обл. Разград

възрастова група ХІ и ХІІ клас

Дафин Станимиров Козарев – XI клас, Английска гимназия „Гео Милев“, гр. Русе

 

РАЗКАЗ/ ЕСЕ:

възрастова група VІІ и VІІІ клас

Габриела Илиева Джекова – VІІI клас, СОУ „Панайот Волов”, гр. Бяла, обл. Русе

 

РИСУНКА:

възрастова група ІІІ и ІV клас

Октай Северинов Недков – ІV клас, СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, с. Самуил, обл. Разград

възрастова група V и VІ клас

Ивайло Иванов Илиев – V клас, ОУ „Никола Обретенов”, гр. Русе

възрастова група VІІ и VІІІ клас

Мадлен Иванова Великова – VІІ клас, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе

възрастова група ІХ и Х клас

Мария Петрова Русева – ІХ клас, ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина”, гр. Разград

 

ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО:

възрастова група VІІ и VІІІ клас

Преслава Руменова Димитрова – VІІ клас, ОУ „Никола Обретенов”, гр. Русе

Георги Димитров Господинов – VІІ клас, ВУИ „Н. Й. Вапцаров”, гр. Завет, обл. Разград

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА В НАПРАВЛЕНИЕ СТИХОТВОРЕНИЕ

Галена Минчева – IХ клас, ПГДВА „Йосиф Вондрак“, гр. Русе

 

ГОЛЯМА НАГРАДА В НАПРАВЛЕНИЕ ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО

Даниел Деянов Русев и Павел Йорданов Ненов - ПГДВА „Йосиф Вондрак”, гр. Русе

 

От стотина творби, представени в Регионалния инспекторат по образованието – Русе, 17 са отличени за участие в националния етап на конкурса. Повод за радост е, че 5 от тези творби са получили първа награда, една творба е удостоена със специална награда и една творба – с голямата награда на конкурса.

В дванадесетгодишната история на конкурса представителите на Русенска епархия имат изключително силно присъствие, като всяка година печелят поне три първи награди. Спечелените 11 призови награди от децата от Русенска епархия през тази година се равняват на почти 41 % от наградите в конкурса. Според регламента на конкурса „Бог е любов“ в националния етап се присъждат само първи награди, което поставя участниците в ситуация на изключително силна конкуренция. Специалната и голямата награда имат изключително голяма стойност, защото се присъждат за творби, които са впечатлили журито с идейния замисъл и изпълнението си.

За пета поредна година ученици от Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ печелят голямата награда за приложно изкуство с изработен от тях иконостас.

Успехите са резултат от грижите за духовното израстване на децата от епархията, положени от Негово Светейшество патриарх Неофит, по време на служението му като Русенски митрополит. По брой на децата, изучаващи религия, Русе се нарежда на второ място след София, което логично води до очаквания за добро представяне в конкурса.

Благодарим на участниците и техните учители за постигнатите високи резултати.

Желаем на младите творци нови успехи, които ще донесат радост на всички!

 

 

Снимки

XII национален конкурс „Бог е любов“XII национален конкурс „Бог е любов“XII национален конкурс „Бог е любов“XII национален конкурс „Бог е любов“XII национален конкурс „Бог е любов“XII национален конкурс „Бог е любов“XII национален конкурс „Бог е любов“
« предишна новинаследваща новина »