ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД от 07.06.2013 г.

21 юни 2013 12:37, Българска Патриаршия

Във връзка с писма на Софийска св. митрополия, с приложени протоколи на Епархийския съвет и одобрени кандидатски преписки за ръкополагането на Любомир Велков Янъков и на Венцислав Христов Попиванов от гр. София за енорийски свещеници на вакантни енории в Софийска епархия, Св. Синод Р Е Ш И:

На основание чл. 134, ал. 2 от УБПЦ-БП дава благословение Любомир Велков Янъков и Венцислав Христов Попиванов от гр. София да бъдат ръкоположени за енорийски свещеници на вакантни енории в Софийска епархия.

+++

Във връзка с писмо на Видинския митрополит Дометиан, с приложена докладна на Йордан Симеонов, член на VІІ Църковен събор, от Видинска епархия, относно решение на VІ-ия ЦНС, във връзка с изготвянето на единен Синодален регистър за имотите на БПЦ – БП, Св. Синод Р Е Ш И: Писмото да бъде предадено на бъдещата комисия по подготовка на предстоящия Църковен събор.

+++

Св. Синод прие за сведение писмо на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, относно отличаване на двама клирици на епархията с офикии – прот. Гоце Христов, служещ при БПЦО „Св. Иван Рилски” – гр. Лисабон, с офикия „свещеноиконом”; и свещ. Ивалин Славов, служещ при БПЦО „Св. Амвросий Медиолански” – гр. Милано, с офикия „протойерей”.

+++

Св. Синод реши да бъде изпратено до епархийските митрополити за сведение писмото на Екатерини Галони, директор на Духовната семинария в Неаполис, Солун, с предложение за сътрудничество и покана православни български ученици да бъдат изпращани в Семинарията в Неаполис, Солун, за обучение на пълен пансион.

+++

По молба на йеромонах Йоан Станойков, свещенослужител в гр. Босилеград, Западни покрайнини, за преминаване на клирическо служение в лоното на БПЦ, в диоцеза на Софийска епархия, за което има устното разрешение на Вранския епископ Пахомий, под чийто омофор служи досега, Св. Синод Р Е Ш И:

Да бъде подготвено и изпратено писмо до Вранския епископ Пахомий, с молба да изпрати характеристика на йеромонах Йоан Станойков с мнение за неговото служение, във връзка с желанието на отец Йоан да премине на клирическо служение в България.

+++

Във връзка с писмо на Димитър Костадинов, и.д. ректор на Софийската духовна семинария, с което моли за финансова помощ за скорошно извършване на неотложни ремонтни дейности на оградата откъм бул. „П. Яворов”, на необитаемата училищна сграда, както и изграждане, съгласно предписание на Столична регионална здравна инспекция, на вентилационна система в кухнята на Семинарията, Св. Синод Р Е Ш И:

Възлага на членовете на ВЦС да посетят Семинарията, да извършат оглед на необходимите ремонти и да изготвят количествено-стойностна сметка, която да представят в Св. Синод.

 

 

 

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »