ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД от 10.06.2013 г.

21 юни 2013 12:50, Българска Патриаршия

Във връзка с писмо на Софийска св. митрополия, с приложена молба от игумена на Зографския манастир "Св. вмчк Георги" архимандрит Амвросий, с която моли календарното честване на неподвижните празници от църковния кръг в Германския манастир „Св. Йоан Рилски” - Софийска епархия, метох на Зографския манастир, да бъде уеднаквено с това в Зографската св. обител и Св. Гора, Св. Синод Р Е Ш И:

Удовлетворява молбата на архимандрит Амвросий, игумен на Зографската св. обител.

+++

Във връзка с писмо на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, с предложение за уеднаквяване на богослужебни текстове в изданията на Синодално издателство, особено за изданието на Требника, Св. Синод Р Е Ш И:

Писмото да бъде изпратено на Богослужебната комисия. Дава съгласие за уеднаквяване на богослужебните текстове. Комисията да избере и привлече в своята работа специалисти, които да участват по изправянето на текстовете.

+++

По докладна записка на архимандрит Дионисий, н-к отдел „Богослужебен” при Св. Синод, относно необходимостта от издаване на богослужебна книжнина, по-специално: Типик, Напрестолно св. Евангелие, Апостол, Паримийник, Служебник на български език, Псалтир и Молитвеник, Св. Синод Р Е Ш И:

Писмото да бъде изпратено на Богослужебната комисия и директора на Синодално издателство, които да привлекат специалисти за подготовката и прецизирането на текстовете и да ги представят за одобрение от Св. Синод.

+++

Във връзка с писмо на г-жа Кина Къдрева, писател, с предложение БПЦ да организира всенародно честване по повод 1150 г. от покръстването на българите, Св. Синод Р Е Ш И:

Писмото да бъде изпратено на Културно-просветната и на Богослужебната комисия при Св. Синод. Организира Комисия по подготовката на честването на 1150-годишнината от покръстването на България, в която да бъдат привлечени като членове учени в различни области на културата, изкуството и историята, за цялостна и пълна подготовка за отбелязване на честването – д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", Димитър Костадинов – и. д. ректор на Софийската духовна семинария, Георги Тодоров, Кина Къдрева и др.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »