ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения в София за Петдесетница и Свети Дух

22 юни 2013 17:03, Софийска митрополия
Петдесетница

На 23 юни, неделя, Църквата ни чества големия християнски празник Петдесетница, а на следващия ден отдава специална почит на Третото Лице на Света Троица – Дух Светий. По този повод в София ще бъдат отслужени следните архиерейски богослужения:

На Петдесетница, неделя, 23 юни, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, ще оглави празничната св. Литургия в храм "Св. Троица", кв. "Гео Милев", ул. "Манастирска" Nо 45.

На Свети Дух, понеделник, 24 юни, епископ Йоан ще оглави литургията в храм "Св. Дух" в столичния квартал "Надежда".

* * *

На празника Петдесетница (петдесетия ден от Възкресение Христово и десетия от Възнесението Му при Отца, от поднасянето на съвършения човешки дар - Богочовека - на Бог Отец) се чества сошествието (слизането) на Дух Светий върху апостолите (незабавилия се в отклик дар на Бог Отец към човеците), събрали се в йерусалимската горница, с което се поставя началото на земната (войнстващата) Църква Христова. От тогава денят на новата, благодатна Петдесетница в Дух Светий бележи рождението на спасяващото се по благодат богочовешко общество – ЦЪРКВАТА.

 

 

« предишна новинаследваща новина »