ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благословен еси, Христе Боже наш! - Петдесетница в с. Айдемир

23 юни 2013 17:56, Доростолска митрополия
Благословен еси, Христе Боже наш...

Днес, когато св. Църква чества празника Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий оглави светата Литургия в храм "Света Троица" в село Айдемир. В съслужение с архиерея бяха секретарят на епархията йеромонах Емилиан, свещ. Георги Михнев, свещ. Роман Михалев, като молитвено участва предстоятелят на храма прот. Георги Попов.

Началото на св. Литургия бе дадено от йеромонах Емилиан. Голяма бе радостта на всички християни, дошли на храмовия празник, да видят и своя архиерей, да изпросят неговата благословия и да я отнесат в домовете си.

След св. Литургия високопреосвещеният митрополит Амвросий извърши водосвет за здраве на всички жители и гости на Айдемир по случай храмовия празник и събора на селото. По традиция беше осветен корбан за здраве, от който бе раздадено на всички.

След отпуста митрополит Амвросий и духовенството заедно с всички богомолци изпяха многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ и целия български народ.

С поздравително слово към митрополит Амвросий и всички жители на селото по случай празника се обърна прот. Георги Попов.

~~~~~~~

"Света Троица" в село Айдемир е най-старият храм в Силистренска област - изграден през 1833 г., той е един от първите в цяла Добруджа след Освобождението. Строителството му е извършено с прякото участие на българите от с. Айдемир от руски воини, които са участвали в руско-турската война от 1828-1829 г., завършила с подписването на Одринския мирен договор. Храмът е построен от плетени пръти и измазан с кал. Тържествено е осветен от митрополит Григорий на 11 юни 1834 г., в деня, когато се чествал празникът на Света Троица - Петдесетница.

Обзавеждането на храма е дело на руски воини, които са доставили и някои от иконите. От това време са и два свещника, направени от цевите на руски пушки. Оригинални са и изографисаните хоругви, на които личи надпис „Казан 1829”, двуметровият задпрестолен кръст в олтара и копринената плащаница. Съхраняват се стари икони и книги, изпращани от редица духовни средища на Русия и други съседни християнски страни. Освен подарените руски икони, от времето на освещаването на храма са и иконостастните икони, които са дело на тревненския иконописец Цани Досев, син на Теодоси Коюв, който по това време е живял и зографисвал в Добруджа заедно със синовете си Цани, Ангел и Витан.

Първият свещеник служил тук е поп Тодор. Той е бил родом от с. Айдемир. Към църквата е имало и една стая за училище. Тук през 1857 г. е учителствал Илия Блъсков, син на големия възрожденски учител и книжовник Рашко Блъсков.

Храмът се намира във високата част на селото.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...Благословен еси, Христе Боже наш...
« предишна новинаследваща новина »