ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"

23 юни 2013 19:41, Българска Патриаршия
Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, на Петдесетница празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена от храмовото духовенство, начело с председателя на църковното настоятелство при храма Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, в съслужение с преосвещения Маркианополски еп. Константин и високопреподобния архим. Дионисий (Мишев), началник-отдел "Богослужебен" при Светия Синод.

По време на причастния канон от амвона на храма архим. Дионисий произнесе слово за празника. (Пълния текст на словото четете в прикачения файл по-долу!)

Веднага след отпуста на св. Литургия започна полагащата се за празника вечерня, по време на която бяха прочетени коленопреклонните молитви за Петдесетница, съставени през ІV век от св. Василий Велики, които се четат в този ден и до днес. Богомолният народ и духовенството преклониха глави и колене.

Тивериополският епископ Тихон прочете първата молитва, с която се отправя прошение към Бог Отец: да прости всички грехове, които сме сторили от младостта си в нашето незнание и да не ни изостави и в немощта на нашата старост, да посети сърцата ни със Своята благодат и да ни утвърди в Своите свети закони, за да се удостоим да пребъдваме и в Небесната Му Църква.

Втората молитва, отправена към Второто Лице на Светата Троица - Бог Син - бе прочетена от Маркианополския епископ Константин. В нея изпросваме от Господ Иисус Христос да ни даде дух на премъдрост, разум и страх Божий за достойни молитви към Него и за полезно за нас наставление в живота.

С третата молитва, прочетена от архимандрит Дионисий, измолваме от Бога милост за нашите починали предци и близки, да упокои по Своята милост всички починали с надежда за възкресение, да прости всичките им прегрешения и да отслаби мярката на тяхното осъждане, а нас живите да благослови.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празникът Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"

Файлове

Microsoft Word Document
« предишна новинаследваща новина »