ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и дяконско ръкоположение в София на празника Петдесетница

24 юни 2013 08:47, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия за Петдесетница

Петдесетница е рожденият ден на Църквата. На този ден Църквата прославя Светия Дух - Третото лице на Света Троица, но величае и се прекланя пред Света Троица, защото слизането на Светия Дух, както и освещаването и спасението на човека, е дело на Божествената Троица, което дава и името на празника.

С архиерейска св. Литургия в неделя, на 23 юни, бе почетен този основополагащ празник на Църквата в столичния храм „Света Троица“, кв. „Редута“, който в този ден отбелязва своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Нефит литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха протойерей Йоан Марков, председател на празнуващия храм, храмовите свещеници Илия Павлов, Стоян Генов и Георги Димитров, и дякон Радко Иванов.

Да почетат храмовия празник и да вземат молитвено участие в св. Литургия, дойдоха множество християни от енорията и от цяла София. Сред тях бяха църковните настоятели и дарители, допринесли за благоустрояването на храма.

Празничните песнопения прозвучаха от певницата и от храмовия балкон в изпълнение на смесения хор на храма.

По време на литургията бе възведен в дяконски чин Николай Григоров Диреков от София. Новоръкоположеният дякон е роден през 1969 г. Средното си образование придобива в СПТУ по машиностроене "Цв. Радойнов" в София. След като отбива военната си служба, продължава образованието си в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Учи в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", като през 1998 г. придобива магистърска степен по богословие. Още в студентските си години започва да работи като дърводелец и упражнява тази професия до ръкоположението си.

Епископ Йоан като призова с чисто сърце да приеме в деня на огнената Петдесетница даровете на Светия Дух, поздрави всички духовници, които имат благодатната апостолска приемственост, и пожела на новоръкоположения дякон: „На добър час с Божията благодатна помощ!“

В края на празничното богослужение, което в този ден включва утринна, литургия и вечерня, по време на която от олтара се хвърля към миряните в храма орехова шума (наподобяваща огнени езици) и се четат три специални молитви, еп. Йоан се обърна към събралото се множество с пламенно слово.

„Ние днес сме призвани да видим какви ли не събрания. Събрание на различни хора с различни призвания, с различни цели… но събранието, което се осъществява в св. Църква има една цел - да води човека към спасение. И в това събрание всички ние сме единомислени, за разлика от онези, които също са събрани, но с друга цел и са доволно разделени помежду си... Когато излезем от храма и се разходим по централните улици, много бързо забравяме Христовите думи: "Където са двама или трима събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях". Ако в нашата душа няма Христовия мир и Неговата благодат, ще бушува буря и във външния ни живот. Ролята на Църквата е винаги една: със своя благодатен живот да обединява хората в Христос, защото и самата Петдесетница означава точно това – молитвено събрание, очаквайки Божията благодат. Ние сме призвани да се обединим чрез вярата си и в Църквата, без която няма спасение. И нашите управници трябва да знаят, че нищо добро не ни чака, ако не се обединим във вярата си. Ако ние я загърбим, пълният хаос ще властва и просперитетът на нашия народ отива в неизвестна посока…“ - каза в словото си владиката.

Накрая епископът благопожела на всички да имат духовни сили, куража, любовта и смелостта да направят онази малка крачка към Бога и към ближния, за да бъдем всички едно.

„Нека да няма разделение, разногласия, мирова скръб и Светият Дух да възпълва нашата немощ и покрива нашите недостатъци!“ - благопожела още еп. Йоан.

С красив букет и думи на благодарност протойерей Йоан Марков благодари на софийския викарий и отправи благопожелания към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаПротойерей Йоан МарковАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаЗнеполски еп. ЙоанАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за Петдесетница Архиерейска св. Литургия за Петдесетница Архиерейска св. Литургия за Петдесетница Протоиерей Йоан МарковАрхиерейска св. Литургия за Петдесетница Вечерно богослужениеВечерно богослужение Вечерно богослужение Вечерно богослужение Вечерно богослужение Паметна снимкаАрхиерейска св. Литургия за ПетдесетницаАрхиерейска св. Литургия за Петдесетница
« предишна новинаследваща новина »