ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско богослужение в Русе за Петдесетница

25 юни 2013 12:17, Русенска митрополия
Патриаршеско богослужение в Русе за Петдесетница

На Петдесетница светата Православна църква отбелязва деня, в който Св. Дух във вид на огнени езици е слязъл над апостолите, а чрез тях и върху всички нас. Този ден, който още се нарича и Ден на Светата Троица, се счита за рожден ден на Църквата.

На 23 юни, Петдесетница, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, възглави св. Литургия по случай храмовия празник на катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе. На обичния ни първойерарх съслужиха архим. д-р Виктор (Мутафов), протосингел на Русенска митрополия, ставр. ик. Минко Казаков, ик. Илиян Илиев и протодякон Кирил Синев.

След Малкия вход от св. Литургия Негово Светейшество отличи председателя на катедралния храм, ик. Илиян Илиев, с офикията „ставрофорен свещеноиконом на Българската православна църква”, в знак на благодарение за положените от него усилия за благолепието на главния епархийски храм.

Проповед за празника произнесе архим. д-р Виктор, който запозна вярващите с богословското съдържание на празника. Със слизането на Св. Дух над апостолите завършва изкуплението на човешкия род от Богочовека Иисус Христос. На този ден Църквата получава благодатните дарове на Св. Дух, които представляват нейната тайнствена същност. За честването на Петдесетница споменават св. Ириней Лионски и монахиня Егерия в своя „Пътепис” (IV в.). Св. Роман Сладкопевец съставя за празника кондак и икоси.

Св. Литургия по традиция е последвана от специална вечерня. По време на великия прокимен „Кой Бог е велик като нашия Бог” в храма се разпръсква орехова шума, ознаменуваща слизането на Светия Дух над апостолите. Прочетeни бяха седемте коленопреклонни молитви с дълбоко богословско съдържание.

В края на вечернята патриарх Неофит се обърна към вярващите със следните слова: „Слава на Отца и Сина и Светия Дух! Така прославяме Божествената Троица и на днешния ден празнуваме Петдесетница - рождения ден на светата ни Църква. Апостолите били събрани в единомислие, по поръката на Спасителя. Дай Боже и ние в нашия живот, в нашите дела, в общественото ни служение и изяви да бъдем единомислени и единодействени в името на Света Троица, в името на Господа, Който ни пожела да бъдем Негови следовници, Който е Път, Истина и Живот. Поздравяваме всесърдечно всички, които присъстваха на нашето богослужение в чест на Света Троица, храмовия празник на този наш благолепен русенски катедрален храм! Да призоваваме Бог в Света Троица да бъде покровител на нашия живот и усилия и за много и много години на църковното настоятелство, на председателя, на хористите, на служителите и на всички вас, възлюбени в Господа, които всесърдечно отправихте своята молитва за вас и за вашите близки, и за нашия град - да бъдем благоденствени, мирни и във всяко отношение благопреуспяващи! За много години! Божието благословение да бъде върху всички вас и силата на Света Троица, на Троичния Бог, да бъде спътница в нашия живот през всички дни! Амин”.

 

 

Снимки

Патриаршеско богослужение в Русе за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение в Русе за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение в Русе за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение в Русе за ПетдесетницаВелик входВелик входПатриаршеско богослужение в Русе за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение в Русе за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение в Русе за Петдесетница
« предишна новинаследваща новина »