ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. Белица, Тутраканска духовна околия

25 юни 2013 22:13, Русенска митрополия
Патриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. Белица

Ден след Петдесетница св. Православна църква чества третото лице на Света Троица – Светия и Животворящ Дух.

На 24 юни, Св. Дух, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, възглави св. Литургия по случай храмовия празник на църквата в с. Белица, Тутраканска духовна околия. Това е последният храм, осветен от Негово Светейшество патриарх Неофит (7 октомври 2012 г.), в качеството му на Русенски митрополит. На възлюбения ни предстоятел на БПЦ съслужиха ставр. ик. Илия Тонков, архиерейски наместник на Тутраканска духовна околия, прот. Михаил Михайлов, свещ. Искрен Казаков, свещ. Йордан Йорданов, свещ. Йордан Куцаров и протодякон Кирил Синев.

Песнопенията от св. Литургия изпълни женският хор от тутраканския храм „Св. Николай”. Проповед за празника произнесе секретарят на Русенска митрополия Ангел Младенов.

В края на богослужението Негово Светейшество разтълкува значението на някои текстове от Свещ. Писание и църковните песнопения свързани с учението за Св. Дух (пневматология).

„Когато започваме нашето молитвено правило, ние казваме: "В името на Отца и Сина и Светия Дух", и изобразяваме кръстното знамение върху нас, за да бъде с нас Триединния Бог, Който е сътворил небето и земята. В първата глава на св. Библия се говори за сътворението на света и че „Дух Божий се носеше над водата” (Бит. 1:2), като че я е оживотворявал, за да произлезе от нея целият разнообразен човешки род. По-нататък и в нашите богослужебни песнопения възпяваме Светия Дух, като казваме: „Чрез Св. Дух се оживотворява всяка душа”. В кондака се казва: „Когато Всевишният слезе, смеси езиците и раздели народите, а когато раздаде огнените езици, тогава всички призова към единение, и ние единогласно славим Всесветия Дух”.

И тук, в Белица, с Божието благословение имахме радостта да построим този прекрасен храм с пожертвованията на добри заможни хора, които обичат Божия дом и всички нас, за да ни създадат това велелепие, в което да се молим и да се радваме на хубавия Божи свят.

Честитя ви хубавия празник на Белица и съборното честване на Св. Дух на днешния ден! Така многолюдно сме се събрали, за да отбележим този празник. Нека той бъде благословение за всички вас, за вашите семейства, за вашите чеда! Когато осветихме този храм, аз бях Русенски митрополит. След освещаването му се проведе изборът за Български патриарх и Софийски митрополит, който се падна на мое смирение и това никога няма да забравя, че е свързано и с храма в Белица, и с моето служение в Русенска епархия. Благодаря от сърце на събратята свещенослужители и на всички вас за доброто отношение, което сте имали винаги към мен! И аз съм служил с радост на сърце на Самия Господ с нашите старателни, добри свещенослужители, с които всякога ни свързват добри братски отношения, и вярвам, че така ще бъде и занапред! Божието благословение да дойде върху всички вас! На многая лета и честит празник!”

Негово Светейшество запозна вярващите с хода на преговорите на най-високо ниво по въвеждането на предмет „Религия” в българското училище: „Имахме среща с председателя на Народното събрание, с министъра на културата. Ще продължаваме да търсим срещи с министър-председателя, с министъра на образованието и постепенно да се създадат условия за въвеждането му като редовен предмет в учебните програми в началното и средното училище. Ще се започне с началното училище”. Жителите на с. Белица споделиха единодушно: „Няколко поколения израснахме отчуждени от вярата, което днес много ни боли и се чувстваме духовно ощетени”.

След св. Литургия духовниците извършиха водосвет и осветиха донесените от вярващите приношения.

Сред най-радостните на празника беше четиригодишният Стелиан Киров, който в деня на освещаването на храма беше кръстен от днешния български патриарх.

Всички, които взеха участие в св. Литургия - духовници, миряни, кметовете на Тутракан и с. Белица, главният полицейски комисар - изразихме радостта си от Божието благословение, проявено към обичния ни първойерарх, който на 24 февруари т.г. беше избран за предстоятел на Българската православна църква.

 

 

Снимки

Патриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаМалък входВелик входВелик входПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаВелик входПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаПричастяване с Кръвта ХристоваПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаВодосветПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаПатриаршеско богослужение за празника на Св. Дух в с. БелицаХрам "Св. Дух", с. БелицаХрам "Св. Дух", с. БелицаЗа спомен с Българския патриарх НеофитЗа спомен с Българския патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »