ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ на КПО при Св. Синод

26 юни 2013 13:44, Българска Патриаршия

В своя вчерашна публикация [ http://dveri.bg/xqukq ] електронен портал, който претендира, че е православен и че работи в подкрепа на светата Българска православна църква, за пореден път публикува тенденциозен материал с клеветнически коментари, засягащи и дейността на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия. Материал, в който няма нищо градивно и полезно за църковно-обществените усилия в сферата на религиозното образование.

Публикуваме тук кратко опровержение не защото подобни некоректни материали заслужават отговор, а от уважение към достойната мисия на българските учители по Религия-Християнство, която мисия им е поверена именно от Църквата и която се възприема от Св. Синод като ключова за доброто бъдеще на православния ни народ.

В посочения материал лъжливо се внушава, че Културно-просветният отдел не се интересува от проблемите на православните учители по Религия в светските ни училища – теза, която противоречи на истината. През последната една година визираната г-жа Биляна Христова, учител по Религия-Християнство в 4 СОУ „Джон Атанасов” в София, неколкократно бе приемана за разговори в Културно-просветния отдел при Св. Синод, като й бе оказвано своевременно съдействие по всички питания, отправяни от нея, включително и относно възможността нейни ученици по Религия да участват в летен лагер в Етрополския манастир, намиращ се в диоцеза на Ловчанска епархия, чийто епархийски митрополит Гавриил Ловчански е и ръководител на синодалния Културно-просветен отдел. А относно възникналия наскоро проблем с кабинета по Религия в 4 СОУ Културно-просветният отдел не е бил уведомен нито устно, нито писмено от въпросната преподавателка. След инцииран от КПО разговор с г-жа Биляна Христова, и по инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил, г-жа Ваня Станчева, отговаряща за религиозното образование към РИО-София, бе уведомена за случая и лично от митрополит Гавриил бе помолена да окаже необходимото съдействие кабинетът по Религия да бъде запазен. Г-жа Станчева сподели, че едва сега е научила за проблема и изрази готовност да направи всичко, което зависи от нея за запазването на въпросния кабинет в 4 СОУ. Освен това закриването му е въпрос, по който Софийска св. митрополия вече е взела отношение като съпричастна към обучението по Религия в училищата на територията на Софийска епархия.

От друга страна, във връзка с постъпили молби за съдействие от много учители по Религия, синодалният Културно-просветен отдел през последната една година раздаде редица методически пособия, които да ги улеснят в тяхната ежедневна работа, както и да направят по-убедителни пред директорските ръководства кандидатурите им за сформиране на нови групи през новата учебна година.

Културно-просветният отдел предвижда да предложи на Св. Синод ясна издателска програма за издаване на учебни материали по Религия-Православие с коректно посочено авторство и за целта вече обработва такива пособия съвместно с учители по Религия с дългогодишен опит в учителската практика и най-вече с ревностна готовност да послужат на Църквата и Отечеството си в полза на нашите деца. Каузата на учителите по Религия-Християнство е и кауза на светата ни Църква и всеки опит да се провокират раздори и недоверие между ръководството и експертите на Църквата и българските учители противоречат на православния ни дълг да работим в духа на съборността и себеотдайната любов в Христа.

КУЛТУРНО-ПРОСВЕТЕН ОТДЕЛ ПРИ СВ. СИНОД НА БПЦ-БП

~~~

Преди 20 минути (в 14, 30 ч.) стана ясно, че кабинетът по Религия в 4 СОУ "Джон Атанасов" няма да бъде закрит, а ще бъде преместен на третия етаж за новата учебна година. Информацията е дадена от г-жа Ваня Станчева на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

 

 

« предишна новинаследваща новина »