ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски”

27 юни 2013 11:37, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски”

На 25 юни Българската православна църква чества паметта на св. Прокопий Варненски.

С особена почит светецът се ползва във Варненска и Великопреславска епархия. Храмов празник има един новостроящ се храм в града. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с духовници от цялата епархия отслужи Божествена света Литургия. По време на литургията беше постриган за четец и певец Стефан Стефанов.

Преди седмица г-н Александър Йовчев дари на строящия се храм сумата от 42 000 лв., която ще послужи за покриване на църквата. От настоятелството изказаха своята благодарност към г-н Йовчев и той беше поканен за почетен гост на празничната литургия. Гост беше и областният управител на Варна г-н Коста Базитов.

В проповедта си Варненският и Великопреславски митрополит Кирил разказа за делата на св. Прокопий и даде за пример непоколебимата му вяра в Христос – нашия Спасител. Кириархът отбеляза, че в днешно време хората отдават все по-голяма важност на материалните блага и забравят изконните духовни ценности на православната вяра.

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство благодари на г-н Йовчев за доброто деяние и бе направена обща снимка с гостите на празника. От църковното настоятелство подариха на Александър Йовчев икона на светеца, която той обеща да сложи на видно място в дома си и да следва заветите, дадени ни от светите отци.

Последва литийно шествие около църквата под звуците на Военноморския оркестър.

+++++++

Св. преподобномъченик Прокопий се родил в околността на гр. Варна от благочестиви родители българи. На 20-годишна възраст той постъпил в Предтечанския манастир на Атон, където духовният живот под ръководството на стареца Дионисий бил строг. Там приел монашеско пострижение.

Но врагът на човешкото спасение подига духовна борба против него, която той не издържал и напуснал Св. Гора. А оттам нататък дяволът вече го довел до пълно отчаяние и до приемане на мохамеданската вяра. Прокопий отишъл при кадията (съдия) на гр. Смирна и заявил, че се отрича от Христос. Обаче когато след 15 дни той бил обрязан по мохамеданския обичай, изведнъж така силно се смутила съвестта му, че той не издържал на угризенията и отишъл при един християнски духовник, атонски йеромонах, на когото открил своя голям грях и решимостта си да го изкупи чрез мъченичество.

Духовникът го посъветвал да поеме по-добре по умерения път на монашеското покаяние на Св. Гора Атонска, но Прокопий решително помолил да го благослови за мъченически подвиг. Той се подготвял 15 дни с пост и молитва, като често идвал за съвет при духовника. В последния ден те заедно изпели молебния канон на св. Богородица и Прокопий в турско облекло отишъл при съдията, пред когото хвърлил от главата си зелената чалма, смело изповядал Христос и проклел Мохамед.

За тази постъпка турците го набили жестоко и го хвърлили в затвор. После те опитали да го привлекат с обещания за високи служби, но всичко било напразно. Светият мъченик благодушно отговарял:

- Ако дори да бихте ми подарили целия свят, то и тогава не бихте могли да промените моето твърдо намерение.

Последвала смъртна присъда. Безстрашното мъжество на мъченика смутило турците и никой от тях не дръзвал да му отсече главата. За тази цел бил повикан един свиреп отстъпник от християнската вяра.

Свети преподобномъченик Прокопий Варненски пострадал на 25 юни 1810 г. в гр. Смирна.

Малко от св. Литургия можете да видите тук: http://novinar.bg/?act=video&do=details&rec=1455&pic=1707

 

Текст: Мария Стойкова, снимки: Борислав Аврамов, част от снимките са предоставени от фотограф на Военноморските сили и от http://varnaaction.com, http://bt

 

 

Снимки

Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски” Храмов празник на новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски”
« предишна новинаследваща новина »