ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична архиерейска вечерня за Петровден в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"

29 юни 2013 19:49, Софийска митрополия
Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"

В навечерието на Петровден, 28 юни, в Девическия манастир „Св. апостоли Петър и Павел” - с. Долни Лозен, бе отслужена празнична архиерейска вечерня с петохлебие. В съборния манастирски храм, красиво и пищно украсен с цветя, се бяха събрали множество християни от цяла София и от близкото село Лозен.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе предстоявана от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в тържественото богослужение взеха участие софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и предстоятели на столични храмове, сред които и енорийските свещеници в близките до светата обител селища.

Духовенство, сестринство и миряни отправиха певческа възхвала и топла молитва към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

В края на вечернята еп. Йоан произнесе пастирско слово, в което припомни призоваването на първовърховните апостоли Петър и Павел, тяхното свидетелство и служение на Бога.

От името на Софийския митрополит Неофит еп. Йоан приветства с манастирския празник игумения Марина и сестра Варвара, и всички поклонници, които помагат в светата обител, като им благопожела здраве и преуспяване в духовната борба.

След празничното вечерно богослужение, в края на което еп. Йоан раздаде от петохлебието, сестринството покани всички присъстващи в манастирската трапезария. На входа гостите бяха сърдечно посрещнати от майка Вероника, положила своя монашески обет в обителта и през годините отдала своите сили за възстановяването й.

С пожелания за по-чести духовни тържества в светата обител духовенство и миряни се разделиха и си пожелаха под покрова на светите апостоли да живеят в мир и благоденствие.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на владикатаПосрещане на епископаПразник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастирМайсторът на чешмата Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастирПразник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Манастирският дворМанастирският дворПразничната иконаЕп. Йоан и игумения МаринаПразник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир"Св. апли Петър и Павел"Празник в Лозенския манастир "Св. апли Петър и Павел"
« предишна новинаследваща новина »