ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Столичният храм „Св. апли Петър и Павел“ отпразнува своя храмов празник

29 юни 2013 22:36, Софийска митрополия
Петровден

На 29 юни – деня, в който се чества паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, едноименният столичен храм „Св. апли Петър и Павел“ в кв. "Възраждане" отпразнува своя храмов празник с тържествена св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. Заедно с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Дионисий, началник на отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, председателят на тържествуващия храм иконом Кирил Дидов, който е и духовен надзорник на Софийска епархия, столични свещеници, повечето от които предстоятели на централни софийски храмове, и дякон Иван Петков.

В красиво украсения със свежи цветя храм се събраха множество християни от цяла София, които изпълниха до краен предел големия столичен храм.

В края на богослужбата еп. Йоан се обърна с пастирско слово към многолюдното църковно събрание и припомни усърдното служение на светите апостоли Петър и Павел и изповядваното от тях до мъченическа смърт Христово учение.

В края на празничното си слово той поздрави предстоятеля на храма иконом Кирил Дидов, който се грижи за възраждането на местния енорийски живот и благоукрасяването на храмовата сграда и отбеляза неговото ревностно служение като душепастир, към който обръщат за помощ мнозина изпаднали в различни зависимости.

След светата богослужба църковното настоятелство бе организирало обяд и раздаде благословено ястие на всички, дошли да вземат участие в енорийското тържество.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Петя Иванова

 

 

Снимки

ПетровденПетровденПетровденПетровденПетровденПетровден
« предишна новинаследваща новина »