ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Петровден тържествено завърши випуск ‘2013 на Софийската духовна семинария

29 юни 2013 23:13, СДС
Петровден в Софийската семинария

Петровден ежегодно е радостно събитие в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“. Това е денят, в който официално се връчват зрелостните свидетелства на завършващите петгодишния и двугодишния курс на обучение в духовната ни школа. На празника на светите апостоли Петър и Павел по традиция се събират много духовници, преподаватели, семинаристи и миряни, за да вземат участие в съборното празнично богослужение.

По решение на Светия Синод и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тази година светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. В съслужение с него взеха участие йеромонах Зотик, секретар на Руското подворие у нас, ефимериите Божидар Маринов и Константин Цанков и трима дякони - Александър Нешев от патриаршеската катедрала, секретарят на Софийската семинария Васил Танев и завършващият паралелния курс дякон Емануил.

По традиция семинаристите абитуриенти огласиха празничната богослужба с песнопения на източен напев и така показаха своите знания и умения в усвояването на източното църковно пение.

В храма редом със семинарските преподаватели бяха и преподаватели от Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, сред които бе и деканът на БФ - доц. д-р Александър Омарчевски, много близки, роднини и приятели на абитуриентите и енориаши на семинарския храм.

По време на свещеническото причащение проповед за светите апостоли произнесе завършващият двугодишния паралелен курс Деян Петров.

В края на св. Литургия преосвещеният епископ Тихон се обърна към завършващите семинаристи с напътствено слово, в което отбеляза, че няма семинарист, който да е учил и да е завършил Семинарията, и след това да е забравил, че е бил такъв. Защото завършилите Семинарията завинаги остават чеда на Българската православна църква и носят през целия си живот факела на вярата. Епископ Тихон изтъкна, че от момента, в който завършващите семинаристи получат своите дипломи, от ученици – те стават учители, проповедници на светото Евангелие. “Пожелавам силата и упоритостта на св. ап. Петър, мъдростта и богословието на св. ап. Павел и тяхното благословение да бъде във всички нас, за да можем да насадим отново онова, което беше покрито с пепел – духа, достойнството и вярата на нашия народ!” – каза архиереят.

Поздравително слово към зрелостниците произнесе и и.д. ректор Димитър Костадинов. Той подчерта, че завършващите семинаристи са просветени, зрели и добре подготвени за делото на светата ни Православна църква, и изрази увереността си, че където и да се намират, на каквато и работа да бъдат, те винаги ще останат верни и предани синове на светата Православна църква.

С приветствие към абитуриентите от името на деканското ръководство на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” се обърна и доц. д-р Александър Омарчевски, който сърдечно приветства завършващите семинаристи и за сетен път отправи покана към тях да продължат обучението си в Богословския факултет на Софийския университет.

От името на зрелостниците на випуск 2013 г. благодарствено слово произнесе Мартин Кременлиев, в което благодари за положените трудове и усилия на ректора и преподавателите.

След гръмко многолетствие, подето от всички присъстващи, настъпи най-вълнуващият момент – връчването на свидетелствата за завършено средно богословско образование. Заедно с дипломите си всички зрелостници получиха и по един екземпляр от светата Библия, издание на Славянобългарския манастир “Св. вмчк Георги Зограф” и душеспасително четиво, специално подбрано и подсигурено от енориашите при храма.

През учебната 2012/2013 г. дипломи получиха 15 възпитаници на петгодишния редовен курс на обучение, с класен ръководител г-жа Мариета Иванова. От паралелния двугодишен курс на обучение завършиха 18 мъже, с класен ръководител г-н В. Насковски.

Гостите на тържеството и завършилите семинаристи бяха поканени за кратък прием в аулата на Семинарията, след което за всички присъстващи бе даден тържествен обяд в семинарската трапезария.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Петровден в Софийската семинарияТивериополски еп. ТихонПетровден в Софийската семинарияНа певницатаПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияУчителската колегияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияПетровден в Софийската семинарияВипуск ‘2013 на Софийската духовна семинария (редовен курс)Тивериополски еп. Тихон разписва дипломите на завършващитеТивериополски еп. Тихон разписва дипломите на завършващитеВ аулата на Софийската духовна семинарияВ аулата на Софийската семинария В аулата на Софийската семинария
« предишна новинаследваща новина »